Mi lett volna, ha...?

Bakancsosok a Hősök terén címmel (február 16.) számoltak be az ún. becsületnapi tüntetésről, amelynek során neofasiszta fiatalok és vezetőik emlékeztek meg Budapest ostromáról és arról, hogy 1945-ben a Budát védő magyar és német csapatok kitörtek a Várból.

A február 11-én lezajlott eseményt azonban tévesen nevezik kitörésnek, hiszen ami akkor történt, csupán kitörési kísérlet volt. Az előbb Budapestet, az idő múltával már csak a Várat és annak közvetlen környékét védő, nagyobbrészt német, kisebb részben magyar seregből csak kb. 750 embernek sikerült keresztüljutnia az orosz ostromgyűrűn és elérni a német főerőt. Közel ötvenezer ember vagy elesett, vagy fogságba került.

Tüntetés, megemlékezés, koszorúzás helyett a résztvevő szervezetek képviselői és tagjai gondolkozzanak el azon, hogy mi lett volna akkor, ha sikerül Horthy kiugrási kísérlete? Megmaradtak volna a Duna-hidak, nem került volna sor a második világháború leghosszabb és óriási pusztulást okozó ostromára, katonák és civilek tízezrei maradhattak volna életben, elkerülhették volna a hadifogságot, a Dunába lövetést, a málenykij robotot és az elhurcolást.

Gondolkozzatok fiatalok!

Dr. Del Medico Imre
Budapest

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.