Vér a havon

Nyugodt, békés emberek - így jellemzik a helybéliek azt a családot, amelynek két tagját, egy 27 esztendős férfit és ötéves fiát a hétfőre virradó éjjel meggyilkolták Tatárszentgyörgyön. Lelőtték őket. A polgármester azt mondja, hogy nála sosem jártak segélyért, "a családfő rendes, törekvő ember volt". Ennek az információnak mostanság nagy keletje van, a család ugyanis, három gyerek, férj és feleség, a tatárszentgyörgyi cigánysoron élt, annak is a legvégén, az erdő szélén.

A fotók tanúsága szerint egy körülbelül hatvan négyzetméteres, karbantartott, sárgára festett házban laktak, nyugodtan, békésen. A férfi alkalmi munkákból tartotta el a családot, a gyerekek napközibe jártak, a legnagyobb iskolába készül, hogy tanuljon. Szegény emberek voltak, nyilvánvalóan. Boldogulni akartak.

A házból már csak a falak látszanak, a tető leégett. A ház fölgyulladt. A rendőrség az elsődleges szakértői vizsgálatok alapján elektromos tűzről beszél, a helyszínre érkező országos cigányvezetők Molotov-koktélról. A helyiek meg egy fekete terepjáróról, amelyet mostanság többen is látni véltek a környéken. Volt-e valóban fekete terepjáró, s ha igen, akkor kik ültek benne, még nem lehet tudni. Akik a helyszínen jártak, a falakon lövésnyomokat, a lakás bejáratától tizenöt-húsz méterre a hóban vértócsát láttak. A vértócsa közelében négy, sörétes puskából származó töltényhüvelyt találtak.

Kivégzés.

Aki lőtt, bárki legyen is, nem felindulásból gyilkolt, hanem előre kitervelten, aljas indokból, kíméletlen precizitással. A történtek kísértetiesen hasonlítanak arra, ami tavaly Nagycsécsen történt, ahol két, cigányok lakta házat gyújtottak föl, s egy menekülő férfit és nőt lőttek le. Az eset elkövetői máig ismeretlenek. Talán, ha Tatárszentgyörgyön eredményes lesz a nyomozás, a nagycsécsi gyilkosok sem lesznek ismeretlenek. Talán azok maradnak. Talán fekete terepjárón érkeztek, talán nem. Tatárszentgyörgyről mindenesetre úgy lehetett elmenekülni, hogy a faluba be sem kellett mennie a tettesnek, akár az erdőn át is elhajthatott.

Tatárszentgyörgyön kivégeztek egy cigány embert, nem tudni, miért. Talán elszámolási vitája volt valakivel. Vagy más természetű vitája. Meglehet, nem is volt vitája senkivel, csak rossz helyen lakott. Talán csak az volt a baj vele, hogy cigány volt. Talán. Meggyilkolták. Biztosan. A havon vérfolt volt. Meggyilkolták az egyik gyerekét is, egy ötéves fiút. Egy ötéves gyerekre lőttek rá. Neki biztos nem volt vitája senkivel. Csak ott volt. S ha már ott volt, akkor lelőtték. A tettesek talán fekete terepjáróval érkeztek. Talán máshogy. Képesek voltak rálőni egy gyerekre. Talán volt bajuk az apjával, talán nem. A gyereket is lelőtték. Akár egy kivégzőosztag.

Nincs semmi, ami akár csak egy töredék rész résztöredékében is magyarázhatná a történteket. Most nincs mit mondani. Akkor már nincs mit mondani, amikor az emberre rátör az iszonyat.

Nincs mentség.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.