Másnaposság

Egy település is lehet másnapos. Talán nevezhetjük így azt az állapotot, amikor egy város vagy egy falu boldogan megünnepli uszodájának vagy tornatermének átadását, aztán, az ünnep után, a település irányítóinak - tegnap még büszke - feje azért fáj, mert nem tudják, hogy honnan lesz pénzük a létesítmény fenntartására.

Írtunk róla, hogy Pécsváradon takarékossági okokból két hónapra bezárták a kisváros másfél éve átadott uszodáját. A zalaszentgróti és a bátonyterenyei uszoda is ugyanezért tart zárva januártól májusig. Az említett városok egyikét se viszi csődbe az uszoda, ám költségvetési hiányukat drámaian megnöveli. Tiszaderzset viszont csődbe vitte a tornaterme: a 2006-ban átadott létesítmény működésének és az építkezésre fordított hitelnek a költsége miatt a falu fizetésképtelenné vált. A tornaterem 2007 decemberében bezárt, a falut csődgondnok vigyázza.

Ma még senki sem sejti, hogy a jövőben hány kisváros és község kényszerül bezárni alig pár éve épített uszodáját vagy tornatermét. Nagy kérdés, hogy a PPP-programban megvalósuló 37 sportlétesítményre fölvett hitellel és az üzemelési költségekkel bírnak-e az önkormányzatok. Ebben a konstrukcióban magánvállalkozás építi, finanszírozza és üzemelteti a létesítményt, s költségeit az állam és az érintett önkormányzat - fele-fele arányban - tizenöt éven át törleszti. Országszerte huszonhét PPP-létesítmény működik már, s gazdáik bevallják, hogy belerokkannak a költségekbe. Pedig e települések tudhatták, mekkora terhet ró rájuk a törlesztés, ám, úgy tűnik, mintha jobb időkben bíztak volna, abban, hogy majd csak lesz valahogy. És lett. Lett energiaár-emelés, csökkenő önkormányzati bevétel és kevesebb állami támogatás. Néhol azzal is szembe kell nézni, hogy a vártnál kevesebb a létesítmény jegybevétele, mivel a helybéliek sportolás iránti igénye csekély. Persze mindezt a sportlétesítmény építése előtt is prognosztizálni lehetett volna, ha előzetes hatástanulmány készül a tervezett beruházásról. Ez azonban nem volt feltétel a PPP-programba kerüléshez vagy ahhoz, hogy egy önkormányzat állami támogatást pályázzon meg sportberuházásához.

Akad olyan polgármester, aki úgy véli, hogy a közelmúltban átadott és egyelőre súlyos veszteséget termelő uszodák és tornatermek alapvetően a nevelés eszközei. Általuk egy generáció múlva a kistelepülések lakóiban elemi igény lesz a sportolásra. S akkor már a helybéliek hajlandók lesznek megadni a piaci árat a belépőért. Ezáltal a létesítmény önfenntartó lesz.

Addig kell valahogy kibírni. Vagyis a másnaposság eltarthat egy emberöltőig.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.