Polgári körök: nullázva

Nem csak a dicsősége múlik el a világnak. Elmúlnak a polgári körök is. Szólítják őket, mint annak idején ígérték, hogy mozduljanak - visszafelé. Orbán Viktor most kihagyja vezetőjüket - Bíró Ildikónak hívják - közvetlen kampányirányító stábjából.

Makovecz Imre szerint viszont most jött el igazán a polgári körök ideje. Néhány hónapja nyilatkozta ezt a Polgárok Házában, köröket kereső országjárása után. Csakhogy Makovecz szerint a politikai "második vonal rájött, hogy mikor kerül rá a sor, és azért megfúrták a polgári körök világát. Így Hende Csabának, a polgári körök akkori koordinátorának nagyon nehéz helyzete keletkezett, aki bele is betegedett ebbe a történetbe, azóta föltámadt úgy, amennyire tudott." Annak idején Orbán Viktor azért találta ki, hogy legyenek polgári körök, hogy a kis megélhetési politikusocskákat az alapszervezetekből ki lehessen takarítani, és valóban közéleti érdeklődésű és ambíciójú emberek kerüljenek be - ezt még mindig Makovecz mondja. Mi úgy tudtuk a Fidesz elnökétől, hogy egy a pártokon felülívelő, nemzeti kulturális és mentalitásközösséget kívánt látni a 2002-es választási vereség után, ezért hívta életre a polgári körök önbevallás szerint százezres mozgalmát. Továbbá azért, hogy ha eljön az idő, mozduljanak.

A pártelnök is szervezett polgári kört, benne Vona Gáborral, aki most a Jobbik elnöke, és mozdulni immár sok ezer gárdista társaságában kíván. Ez nehezen minősíthető polgári körnek. De akkor mi lett a polgári körökkel? Orbánéról nincs hír, honlapja pedig "átalakítás alatt áll", megértésünket köszöni. A polgarikor.hu névre most egy mobilszolgáltató ugrik be.

Pedig tényleg sokan voltak. Orbán Viktor 2003-ban még azt mondta, ha választani kell párt és a polgári körök között, az utóbbiak mellett dönt. Kerényi Imre sokáig vitte a zászlót. Még 2006-ban is azt mondta a körök egyik legismertebb harcosaként, hogy "Párizsban égnek az autók! És ez egy döntő jel!? Az, hogy szeretem a hazámat, az nulla. Az, hogy jó hazafi vagyok, az nulla. Most cselekedni kell. Aki szereti a hazáját, lépjen be a polgári körök hadseregébe. Az a cél, hogy 8-12 éves periódusban nekünk kell uralkodni. Nekünk, a történelem uralkodó országának vissza kell szerezni a hatalmat. Ha ők győznek, forradalmat kell csinálni. A Fidesz nem tud nyerni. Nincs pénze. Mi tudunk nyerni! Mi be tudjuk hozni a Fideszt!"

És most kikerülnek a stábból?

A világ dicsőségéből is múlt velük egy darab. A sok ezer polgári kör ugyanis elsősorban nem acsarkodni állt össze. Erősen konzervatív ízlés szerinti kulturális programok, ismeretterjesztő előadások százait szervezték maguknak. Volt civil pátosz is bennük.

Az őket előhívó politika ezzel a jelek szerint nem tudott mit kezdeni. Ami életjel most mutatkozik a világuk felől, az egy népszavazási kezdeményezés a parlament önfeloszlatására, s a számtalan alvó honlap között egy ébredő, a Csodaszarvasé.

Ez maradt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.