A lengyel fejfa

A magyar költségvetés összeomlott, "fejfájára azt lehet fölírni, hogy élt két hetet". A mondat Orbán Viktortól származik, aki szerint az ország (nyilván a parlament) meghamisított és valótlan adatokat kapott (a kormánytól) még a költségvetési szavazás előtt

. Az elnök a világgazdasági előrelátás hiányát rótta fel a kormányfőnek, aki a gazdaság költségvetésben becsült ez évi zsugorodását néhány napja lefelé módosította: egyről 2-3 százalék közé.

Mivel Navracsics frakcióvezető azt találta mondani, hogy a Fidesz október-novemberben már "pontosan tudta", hogy gyarapodás helyett gazdaságunk 2-3 százaléknyival húzódik össze, nyugtázni vagyok kénytelen, hogy előrelátásával megelőzte az Európai Uniót, az IMF-et és az OECD-t, elemzőintézetek tömegéről nem is beszélve. Ezek ugyanis csak december közepe-vége óta rontanak a prognózisaikon, nemcsak Magyarországra, hanem az Egyesült Államokra, Németországra, Olaszországra, Nagy-Britanniára és szinte minden európai országra nézve. Éspedig szinte napi rendszerességgel, körülbelül abban az ütemben, ahogyan befutnak az éves, riasztóan romló adatok, s újabb meg újabb bank- és vállalati csődök kerülnek napvilágra. De sajátos módon az Európai Bizottság "magyar forgatókönyve" még e percben is optimistább, mint Gyurcsányé: csak 1,6 százalékos zsugorodást jövendöl.

Mindenesetre a Fidesz-narratíva arról kíván szólni, hogy a költségvetést a kormány valótlan adatokra építette. A valóság viszont az, hogy a költségvetés alapjául szolgáló adatok "akkor még" valósak voltak.

De nézzünk körül csak a szomszédságban, például "bezzeg-Lengyelországban". Ott a költségvetést a parlament csak január 9-én fogadta el, ma 23-a van, és aki olvassa a lengyel lapokat, arról értesülhet, hogy a büdzsé alapjául szolgáló 3,7 százalékos növekedésprognózis a mesék világában van. Mi történt? Annyi, hogy január 9-e után az Európai Bizottság 2 százalékra, a JP Morgan zéró százalékra szállította le a lengyel növekedés elvárható adatát. Más bankok egyenesen recesszióba "küldték" a lengyel gazdaságot. A honi közgazdákról nem is beszélve. Mindenki azon nevet keserűen, hogy a varsói pénzügyi tárca 16 százalékkal remélte növelni a társasági adóból származó jövedelmeket, holott nemcsak ebből az adónemből, hanem az szja-ból és az áfából, sőt a munkanélküliség emelkedése folytán a tébéjárulékokból is sokkal kevesebb fog befolyni. Egy héttel azután, hogy a köztársasági elnök aláírta a költségvetési törvényt, azon körülbelül 2o milliárd zlotys (13oo milliárd forintos!) rés tátong, amelyet vagy kiadáscsökkentéssel, vagy adóemeléssel, vagy a 2,5 százalékra tervezett költségvetési hiány 3,6 százalékra való "elengedésével" tömnek be, kilépve így konvergenciaprogramjuk vállalt előírásaiból, s egyre messzebbre kerülve az eurótól. De ha netán 4 fölé mennek, akkor tovább csappan a befektetői bizalom, és a nemzeti valuta tragikus mélyrepülése újabb mélységeket érhet el. - Nagy kár, hogy Lengyelországban nincs egy Fidesz, amely már a múlt ősszel előre látta a fejleményeket. Ha lett volna, biztosan ott is jobb költségvetés készül.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.