Felborzolt kedélyek

Alaposan felborzolta a kedélyeket a Vajdaságban – különösen a szegedi középiskolákban tanuló magyar diákok és szüleik körében – egy hír, amellyel Budapesten a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának oktatási és jogi bizottsága is foglalkozott: a jövőben azoknak a diákoknak, akik nem rendelkeznek magyarországi tartózkodási engedéllyel, fizetniük kell a kollégiumi ellátásért, sőt egyes esetekben még tandíjat is szedhetnek tőlük.

A szülőnek emellett olyan kereső tevékenységet is kell folytatnia Magyarországon, ami után adót fizet a magyar államnak. Az egyik szemem sír, a másik meg nevet. Sír, mert nem tartom valószínűnek, hogy egy már elfogadott és hatályos törvényen bármit is változtatni lehetne. Nevet, mert a vajdasági magyarok többsége sem nézi jó szemmel, hogy fiataljaink már a középiskolás tanulmányaikat is az anyaországban kívánják folytatni. Szabadka igen fejlett középiskolai hálózattal rendelkezik. Évekkel ezelőtt a nagy múltú gimnázium mellett, a magyar állam hathatós anyagi segítségével Szabadkán és Zentán tehetséggondozó magyar gimnáziumok nyíltak, ahol kiváló oktatási lehetőségek várnak a tanulókra. A gond csupán az, hogy mindeddig nagyon sok fiatalt elszipkáztak a magyarországi középiskolák. Valószínűleg anyagi megfontolásból – mert ugyebár köztudott, hogy minden tanuló után meghatározott állami támogatás dukál.

A Vajdaságban is folyamatosan csökken a magyar anyanyelvű gyerekek száma, ami még inkább érzékelhető társaik elvándorlása következtében. A jelenség az itthon maradottakat fokozottan sújtja, mert minimum 15 tanuló szükséges egy osztály megnyitásához. A szabadkai gimnáziumban, ahol korábban többszörös túljelentkezés volt, és egy időben négy magyar tagozatú osztály nyílt, már a második egymást követő évben csupán egy természeti és egy társadalmi–nyelvi tagozatot tudtak csupán elindítani. Kevés a tanuló egyébként is, és azért is, mert sokan inkább az anyaországban tanulnak tovább.

A közoktatási törvényt mégis módosítani kellene, mégpedig úgy, hogy azoknak a tanulóknak, akik a 2007-es régi törvény szerint kezdték el tanulmányaikat, lehetővé tegyék, hogy éljenek szerzett jogaikkal, és befejezhessék tanulmányaikat a választott középiskolában, mert ezek a fiatalok már nem tudnak visszatérni a szerbiai oktatási rendszerbe. Ezt az eltérő tanterv lehetetlenné teszi. A bajba jutott fiatalok gondjait egy viszonylag egyszerű jogtechnikai megoldással mindenki számára elfogadható, méltányos módon rendezni lehetne.

Nagy Kanász György
Szabadka

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.