Kettőn áll a vásár

Friderikusz eddig című interjúkötetéről faggatja az általam (is) nagyra becsült Mihancsik Zsófiát Matalin Dóra a december 29-i Népszabadságban ("Miközben ő show-t csinált, én a rádióban szabadságharcot vívtam").

A kötet utószavában Gerő András történész az alábbi megállapítást teszi: a mai magyar nyilvánosságban sem Friderikusznak, sem Mihancsiknak nem jut hely, nem készítenek műsort, nem kellenek senkinek. Mihancsik pedig imigyen idézi fel Friderikusz egy közelmúltbeli nyílt levélre adott válaszát: "...ha a magyar értelmiségnek akkora szüksége lett volna a Friderikusz most típusú műsorra, talán érdemes lett volna kiállni érte, mielőtt megszűnt, és érdemes lenne kikövetelni most, hogy nincs".

Mielőtt tisztelettel megkérdezném, hogy mégis mi a csudát kellene csinálni a folytatás érdekében, konkrétan az értelmiségnek, hivatkoznék a szóban forgó - egyébként hallatlanul érdekfeszítő - olvasmány 302-305. oldalaira, amelyeken a műsorvezető elmondja, hogy az ATV-n futó, valóban egyedülállóan magas színvonalú műsor eltűnésének két fő oka van: 1. A "legnagyobb békés egymás mellett élés közepette" (vagy inkább után) kapott egy mélyütést bizonyos Rózsa Pisti nevű ATV-s csinovnyiktól, aki Fridi tudta és jóváhagyása nélkül - fölrúgva mindenféle szerződést - két fideszes píáros követelésére bemondatott egy helyreigazítást a pár nappal korábbi adásban elhangzott hírrel kapcsolatban, mely szerint a Happy End Kft. 925 millió Ft-tal károsította meg büntetlenül az államkasszát. Sőt, azt követően az ATV "látványosan elkezdett barátkozni a Fidesszel". 2. Friderikusz maga panaszkodik, hogy nagyon elfáradt. "Nagyon sok volt az a két és fél éves, iszonyatos mennyiségű munka egyhuzamban, miközben semmi másra nem jutott időm, magamra se. Elhíztam, megromlott a látásom, egyre fáradtabb voltam, egyre kedvetlenebbül dolgoztam."

Nos, kivonulhatunk demonstrálni a terekre néhányan "Le a Rózsa Pistikkel!", "Több pihenőt Fridinek!" és "Friderikuszt a képernyőre!" feliratú transzparensekkel, de! Bizonyos szakmai múlttal a hátunk mögött azt azért már tudni lehet, hogy 1. Rózsa Pisti-féle beijedt dilettánsok mindig, mindenhol voltak, vannak és lesznek, kiirthatatlanul; 2. Önmagunk és munkatársaink mértéktelen hajszolása előbb-utóbb visszaüt; 3. Saját média híján sajnos: kettőn áll a vásár!

Addig is, amíg megszervezzük a tüntetést, s annak foganatja lészen, marad az értelmiségnek (meg mindenkinek) a köztévé Nap-keltéje és Az Estéje, beszélni nem tudó, vitatkozni képtelen, felkészületlen, tájékozatlan, szakmailag alkalmatlan újságíró-epigonokkal. Lehet választani!

Kutasi Ferenc

Kecskemét

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.