Az ombudsman

Szabó Máté ombudsman felszólította az energiaszolgáltatókat, hogy addig, amíg tart a rendkívüli hideg, függesszék föl az áram- és a gázszolgáltatás kikapcsolását ott, ahol a fölhalmozott tartozás miatt ez szükségessé válna, illetve ha valahol elkerülhetetlen, legalább jelezzék a civil és az állami szféra felé, hogy hol van baj. Már van olyan szolgáltatócsoport, amelyik ígéretet tett a kikapcsolások elhalasztására, és a kormányszóvivő, valamint az SZDSZ elnöke is csatlakozott a felhíváshoz, vagyis, idővel, úgy tűnik, a politikai elit egy része észhez tért, és észrevette, hogy valamit tenni kell: csak az elmúlt tíz napban több mint harmincan haltak fagyhalált, közülük sokan a saját otthonukban.

Ami a politikai elit másik részét illeti, ott másféle empátiával találkozni. Ott nem a fagyhalállal van igazi probléma, hiszen az a szegényeket és az inaktívakat sújtja, míg a Fidesz, miként azt Navracsics Tibor frakcióvezető nemrégiben egy interjúban megfogalmazta, az aktívakat, az egészségeseket szereti. Ők inkább a gázellátás miatt aggódnak, és néhány napos iskolabezárással enyhítenének a helyzeten. Erre mondják: olcsó trükk.

A fagyhalállal érdemesebb volna foglalkozni, mert egy jól körülhatárolható réteget érint, igaz, e réteggel a pártok mostanában nem nagyon törődnek. Pedig belefagy az ember a saját szegénységébe, a saját életébe. Mert nincs annál kilátástalanabb élet, nincs annál megalázóbb, amikor egyszer csak dörömbölnek az ajtón, mert egy-két havi részlet már hiányzik, és akkor már késő könyörögni, már nincs mit tenni, már el is veszik a meleget, amivel valami más, fontosabb is távozik: a melegség. Kifagy az élet. Múlóvá válik az életösztön.

Nyilvánvalóan értelmetlen lenne melegséget számon kérni a szolgáltatóktól, és legalább ennyire kevéssé nyilvánvaló, hogy ugyanakkor mégis akadt már olyan közöttük, amely meghallotta az ombudsman szavát. Így hát, óvatosan leírva, de van remény. Talán. Reményt adhat a most hatásosnak tűnő fellépés, és az, hogy van egy olyan közbiztosunk Gönczöl Katalin után újra, aki mer lépni, aki nem veszi természetesnek azt, ami nem lehet természetes, aki szigorúan, de magától értetődő természetességgel fogalmazza meg ajánlásait, amiben persze benne rejlik a tévedés lehetősége is, mégis: föllépésének jól kiszámítható karaktere van.

Kevés manapság az ilyen közéleti szereplő, és egyetlen dologra azért érdemes lenne fölfigyelnie a kormányoldalnak. A jelölési gyakorlata miatt is erősen kritizált Sólyom László eddig valamilyen csoda folytán átment jelöltjei, Szabó Máté vagy Kállai Ernő kisebbségi ombudsman meglehetősen erőteljesen lépnek föl.

Szóval, érdemes lenne ezen egy kicsit eltöprengeni. Talán nem késő: az államfő hamarosan újra a parlament elé terjeszti az egyszer már az állítólagos jobboldalisága miatt leszavazott főbírójelöltet, akit egyébként a szakma többsége alkalmasnak tart a feladat ellátására.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.