Két üzenet

Nincs az a nyilvánvaló őrültség, amit egy reklámszakember ne lenne képes bölcs döntésként bemutatni. "Most végre megvehetjük az akciós számítógépet a gyerekeknek" - derül föl a tévében vidám családja körében a gondos atya, és már tárcsázza is a több százszázalékos THM-mel dolgozó hitelező céget, amelynek többszörösen fogja visszafizetni a 20-30 százalékos kedvezménynyel megvásárolt számítógép árát.

A jószívű atya nem veszi a lelkére, hogy rideg anyagi korlátok miatt megfossza gyermekeit bizonytalan időre a számítógép örömeitől, és ezzel több számítógépre való értéktől fosztja meg őket. Jó esetben. Rossz esetben csődbe viszi a családját.

Az anyagi korlátok természete a család és az ország szintjén ugyanolyan. Minél kevésbé vesszük tudomásul a ridegségüket, annál ridegebbek lesznek. Minél jobban puhítjuk a költségvetési korlátot, az annál keményebb lesz. Kamatra kamat jön, romló hitelképességünkkel egyre magasabb kamatra egyre magasabb kamat, a döntési szabadságunk végletesen leszűkül, a távlatos, jövőbarát, előrelátó, vészelhárító döntések egyre kevésbé férnek bele.

A reklámszakembereknek az a dolguk, hogy falánk gyermekké tegyenek minket, a közélet szereplőinek meg az lenne, hogy segítsék a polgárokat felnőttként szembenézni a helyzetükkel. A közélet szereplőinek egy része ezt teszi, más része pedig azt, amit a reklámszakemberek. Ez a más rész dominált az elmúlt évtizedben. Az állam polgárai pedig ugyanúgy túlköltekeztek, ahogy azt az államuktól is megkövetelték, és ahogy azt a politikai versenyzők lehetségesnek hazudták. A konszolidált polgárok jelentős része az állami túlköltekezést ma is csak ott érzékeli, ahol az ellenkezője történik. A konszolidált és emberhez méltó élet lehetőségétől elsodródott százezrek vegetálásának nyomorúságos finanszírozása zaklatja fel őket. S nem az, hogy a vegetálásból kivezető, járható utak kiépítésére a túlköltésből sem futotta soha.

Az ünnepek alatt két súlyos közéleti szereplő szólt a polgárokhoz. Az egyik azt üzente nekik: maradj infantilis; a másik azt: válj méltóvá a felnőtt gondokhoz. "Tévedés azt hinni, hogy a pénzügyi egyensúly önmagában értéket jelent. Az csak egy szám. Önmagában semmi. Egy nagy nulla... Én egyébként a családok eladósodásából sem a felelőtlenség jelét olvasom ki, hanem azt, hogy a magyar emberek foggal-körömmel meg akarják őrizni mindazt, amit már elértek." Ezt olvastuk Orbán Viktor karácsonyi interjújában (Magyar Nemzet, 2008. december 24.). Sólyom Lászlótól pedig ezt hallottuk az új esztendő reggelén: "Elköltöttük a pénzünket, sőt jóval többet... A legfontosabb tehát a jövőre nézve saját erőforrásaink - pénz, idő, egészség - bölcsebb beosztása... mindig meg kell gondolni, mi az igazán fontos. Nagy fordulat lehet az életünkben, ha azt keressük, ami valódi szükségleteinket és boldogulásunkat szolgálja... A takarékosság is elsősorban felelősség, hiszen a felelőtlen költekezés ellentéte. De felelősek vagyunk nemcsak anyagi helyzetünkért, hanem emberségünk megőrzéséért is. ...nem lehetünk közömbösek mások sorsa iránt sem. Aki teheti, nyújtson segítséget azoknak, akik végképp támasz nélkül maradtak!"

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.