Ablak a világra

Amikor az óév utolsó előtti napján megjelent a hír, hogy Miskolc belvárosában egy csuklyát viselő férfi bezúzta a Fidesz-iroda ablakait, majd elszaladt, biztos voltam benne, hogy huszonnégy óra nem telik el, és lesz egy olyan miskolci hír is, amelyik arról szól, hogy az MSZP-iroda ablakait is betörték, és a tettes szintén elfutott.

Tévedtem. Három óra sem telt el, és az MTI már tudatta is, hogy míg december végén a Fidesz, addig a hónap elején az MSZP irodaablakait törték be, ami pont belefér a képbe: a két legnagyobb magyar párt, amelynek kiegyezését, de legalábbis párbeszédét a közvélemény oly nagyon vágyja, semmilyen módon nem tud lemaradni egymástól. Ha most hirtelen megpofoznak valahol, teszem azt egy MSZP-képviselőt, akkor nagy valószínűséggel még ugyanebben az órában egy fideszes képviselőt is fel fognak pofozni, hogy aztán azt is megírhassa az újság, mert egyensúlynak kell lenni, egyik élcsapat sem szaladhat el a másik élcsapattól.

Holott vegyük észre: a két ablakbetöréses hír még véletlenül sem ugyanaz. Aki nem volt rest, s nem merült el felelőtlenül az esztendőváltás buja fertőjében, s olvasta például a Szent Korona rádió honlapjának a tudósítását, az tudhatja, hogy "a Fidesz-iroda ablakait nem bedobták" (mint december elején egy vasgolyóval az MSZP-iroda ablakát), hanem... "baseballütőszerű eszközzel beverték", ami nyilván nem ugyanaz. Vegyük észre azt is, hogy a szocialista párt amúgy is történelmi lépéselőnyben van ellenfelével szemben, amennyiben nincs a világon olyan ember alkotta tárgy, amit már be ne dobtak volna valamelyik MSZP-iroda ablakán; ha a Fidesz-kirendeltségek ablakait ezután éjjel-nappal csuklyás férfiak vernék be baseballütővel a kezükben, akkor is évtizedek kellenének a hátrány behozásához. Nem véletlen, hogy az MSZP frakcióvezető asszonya az ilyen hírek után egyetlen levegővétellel hosszú perceken át képes sorolni, hogy a tárgyévben hány Molotov-koktélt, téglát, követ, vasgolyót, antraxszal teli borítékot, gyalázkodó, fenyegető leveleket találtak társai munkakezdéskor; a magyar pártok legfőbb szellemi tőkéje immáron az, ha reggelre be van törve az ablakuk.

A jelentések szerint az MSZP miskolci irodáját többször, a Fideszét viszont most először rongálták meg. Igaz, nem szimpla, ötkilós vasgolyóval, hanem baseballütővel, ami a párt miskolci alelnök aszszonya, Pelczné szerint a brutalitás legmagasabb fokát mutatja. Valamint azt, hogy "a kormány ugyanakkor elérte célját, hiszen megjelent Miskolcon a gyűlöletkeltés politikája", ami eddig köztudottan hiányzott a városban. Hanem az alelnök asszony szerint a támadásra azért kerülhetett sor, mert "legalább száz rendőr hiányzik a miskolci utcákról, és a térfigyelő kamerák rendszere sem eléggé kiépített", s ez már perspektivikusan is elgondolkodtató.

Mert mi van akkor, ha megvan Miskolcon a hiányzó száz rendőr, és ezek a Fidesz-iroda körül ólálkodnak, a térfigyelő rendszer pedig éjjel-nappal figyeli az épületet: a vak is láthatja, hogy itt ellenzéki párt szervezett megfigyelése folyik; ebben a műfajban a Fidesz verhetetlen, a betört ablak még mindig kifizetődőbb.

S nem mellesleg: megint az üvegesek járnak jól.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.