Rosszul rejtett kamerák

A rejtett kamerával készített riport jó esetben egy adásba nem kerülő kérdéssel kezdődik. Megéri-e az igazság kiderítése érdekében hazudni? A válaszhoz tudni kell, hogy csak legvégső soron, és a lehető legkényesebben tisztán tartott szándékokkal lehet felmondani az igazmondás közvetlen kényszerét.

Kivételként, kivételes igényességgel. A Hír TV következetesen alkalmazott újságírói technikáját e szempontok szerint kell értékelni.

Az újságíró kivételezett helyzetben van. Minden közérdekű adatot a rendelkezésére kell bocsátani. Ezt bírói ítélettel is kikényszerítheti. Cserébe a társadalom annyit kér, hogy az igazság felderítése során személyiségi jogokat (emberi méltóságot) szükségtelenül ne sértsenek, titkot pedig csak a legvégső esetben, a közérdek más módon nem megvalósítható szolgálata során. Néha azonban e jogok sem elégségesek. Ha a bármilyen összefüggésben kiszolgáltatott egyes ember más módon nem védhető meg, az ő érdekében be lehet vetni rejtett kamerát, mikrofont. Ha más módon nem bizonyítható súlyos rendszerhibát talál az újságíró, használhatja a másik fél megtévesztésének eszközét is.

A brit újságírás önszabályozó etikai kódexe a rejtett és titkolt eszközök, módszerek alkalmazásáról ezt tartja: a sajtóban nem jelenhet meg olyan írás, amely titkolt módszerekkel (magánbeszélgetések kihallgatása, üzenetek, e-mailek engedély nélküli megtekintése, hivatalos dokumentumok, iratok, fényképek eltulajdonítása), vagy rejtett eszközökkel (rejtett kamera, lehallgatókészülék) megszerzett információkon alapul. Ha csak nem kivételesen, és másként nem érvényesíthető közérdekből. Ezzel egyeznek a hazai normák is.

Egy amerikai szakmai felmérés szerint az Egyesült Államokban alkalmazott rejtett kamerás felvételek tíz százaléka felel meg ezeknek a kritériumoknak. Szinte minden esetben a nagyobb nézettség - olvasottság - kedvéért sértik meg az etikai szabályokat. Politikai okokból - e felmérés szerint - a legritkább esetben.

Kérdés, hogy a Hír TV esetében kivételes eszköznek tekinthető-e a rejtett kamera alkalmazása, illetve, hogy ennek során egyértelmű-e a közérdek minden más szempontot felülíró szolgálata. A legfrissebb titkolt kamerával végrehajtott akcióval a Hír TV azt próbálta kideríteni, hogy fogad-e az SZDSZ IX. kerületi választási stábja hamis ajánlószelvényeket. Teszteltek, nem kiderítettek valamit. Az eredmény nem beszél önmagáért, de lehet beszélni róla. Ha innen nézik, bizonyít, ha onnan, nem. A tévétársaság legtöbb ilyen riportjához hasonlóan a közérdek szolgálata féloldalas, csakis a liberális és szocialista politikusok leleplezését szolgálja. Ugyanúgy, ahogy korábban a Veres János pénzügyminiszter fiának üzleti módszereit, az állítólagos szabolcsi szavazatvásárlásokat, a Helmeczy-féle provokációt, vagy ellenprovokációt, Zuschlag János Terror Háza előtti otrombaságát lopták le - a figyelem mindig egy irányba fordul, a rejtett kamera nem a végső, hanem az elsődleges eszköz.

A politikai érdek helyettesíti a közérdeket. A szabályszerűség a kivételességet. A Hír TV "kamerakezelése" sokszor eredményes politikailag, és ezzel szoros összefüggésben szinte mindig etikátlan újságíró szakmailag.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.