Egy új fejezet

A világgazdaságot megrendítő pénzügyi válságban igen figyelemreméltó Berend T. Iván gondolata, amely szerint Nyugat-Európa országai akkor érték el a legnagyobb sikereket, amikor a gazdaság egynegyede, helyenként fele állami tulajdonban volt, s a modernizálás sikeres programjait négy-, illetve ötéves tervekkel vezérelték (A hamis mítosz, Hétvége, október 25.).

Az 1950-es években Hollandiában a gazdasági egyensúly megteremtése, Norvégiában az ésszerű strukturális változások érdekében készítettek középtávú nemzetgazdasági terveket. Franciaország ötéves tervei a termelékenység növekedését igyekeztek megvalósítani, ezért 1952-ben létrehozták az Országos Termelékenységi Bizottságot, amely olyan termelékenységnövelési módszereket dolgozott ki, amelyek kevésbé beruházásigényesek, így azokat a vállalkozások könnyen meg tudták valósítani. Igen figyelemreméltó volt a japán tervezési módszer is. A szigetországban a megalapozott tervezés érdekében még 1946-ban felállították a Gazdasági Stabilizációs Testületet, majd a Gazdasági Tervezési Hivatalt. 1947-ben megalakították a hosszú távú tervezési titkárságot, amely összeállította a gazdaság rehabilitációs tervjavaslatát. Ezen tervjavaslat a népesség és munkaerő-változást, a termelékenység alakulását, a külkereskedelmi forgalmat és az állami finanszírozást rögzítette. 1952 után - Japán megszállásának megszűntével - különösen gyorsan fejlődött a szigetország tervezési módszere. Sok munkahelyet hoztak létre és csökkentették a jövedelemkülönbségeket, aminek következtében a hetvenes években a japánok 80 százaléka a középosztályba tartozónak vallotta magát.

Az önszabályozó piac mítosza romba dőlt, az állam aktív részvétele a piaci folyamatokban egyre inkább szükséges. Rosabeth Moss Kenter A változtatás mesterei című könyvében kifejti: "az elkövetkezendő időben azok lesznek sikeresek, akik értenek ahhoz, hogy munkájukat és másokét addig ismeretlen új irányokba orientálják a nagyobb eredmények elérése érdekében". A stratégiai tervezés kizárja a kapkodást, elősegíti a gazdaság hatékonyabb működését.

Dr. Takács Imre

szakközgazda, Hajdúszoboszló

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.