Jó helyre kell születni!

Egy pár hónappal ezelőtti híradás szerint az ezerfős Berente költségvetése egymilliárd forint, míg a hasonló lélekszámú önkormányzatoké még százmillió sincs. Berentén nincs szemétdíj, a kábeltévé ingyenes, és karácsonyra mindenki kap tízezer forintot. A hasonló eseteket lehetne folytatni: Dunaújvárosban felépült a gumiabroncsgyár, jelentős helyi adót termelve a városnak. A befektető azonban csak akkor települ Magyarországra, ha komoly fejlesztési támogatásban részesül. Fizet is az állam - a közösből. Az adóbevétel viszont helyben marad.

Döntött a kormány a kiemelt, azaz pályáztatás nélkül megítélhető - uniós forrásokból megvalósuló - idegenforgalmi fejlesztésekről. Újabb szállodák és wellnessközpontok épülnek. Helyesen. Nyilván jól átgondolt, gazdaságosnak látszó megfontolások alapján. Az idegenforgalmi adó speciális rendszere miatt ez azonban tovább torzítja az egyes önkormányzatok pénzügyi pozícióját, ugyanis nem számít bele az úgynevezett adóerő-képességet meghatározó tényezőbe, sőt a költségvetés minden befizetett egy forintot újabb kettővel told meg.

A GfK Hungária idén is elkészítette Magyarország vásárlóerő-térképét: az "éllovas" Budaörs, Csopak, Hévíz, Törökbálint és Tihany. Berente valószínűleg a másfajta vetítési alap miatt maradt le az élbolyból. A lista végén a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Cseténye kullog. Az élmezőny vezetőinek kvalitásait nem kétségbe vonva egyértelmű, hogy nem teljesen a helyi közösség érdeme állampolgárainak kimagasló életminősége. Ha feltör a gyógyvíz, vagy az M1-es fővárosi csomópontjában van a település, akkor itt a Kánaán. Ha nem, akkor maradnak a napi filléres gondok és az eladósodás. Az egyik településen, különösebb erőfeszítés nélkül, kolbászból van a kerítés, a másikon a XXI. században sem tudják megoldani, hogy iskolájuk angolvécével rendelkezzen. Jó helyre kell születni!

Az önkormányzati miniszter szerint - figyelemmel a pénzügyi krízisre - sok jóra a települések 2009-ben sem számíthatnak. Reálértékben akár még csökkenhetnek is a központi támogatások. Meg kellene valamilyen módon egyezni. De kivel? Budaörssel vagy Csetényével? Ez ugyanis nagyon nem mindegy. Mert mindkét helység lakosainak azonosító irataiba az állampolgárság rovatba az van írva, hogy "magyar". Az már nincs feltüntetve, hogy "első", illetve "másodosztályú".

Schuszter József

polgármester, Dunabogdány

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.