Z., avagy egy politikai maffia anatómiája

Kellett nekünk ez a Zuschlag. Ez a jóképű, invenciózus fiatalember. Az ő egyenes stílusával, belevaló szervezői képességével. És kellett ez a per, kellenek a telefonlehallgatások pontos dialógusai. Ami most a kecskeméti megyei bíróságon történik, fontos adalék az ezredforduló magyar politikatörténetéhez.

Azt írhatnám bizakodóan, hogy fordulópont is. De ebben nem hiszek. Nem úgy állnak a dolgok jelenleg, hogy bárki is kimondhassa: ezek után ilyen ügyek nem történhetnek Magyarországon! A korrupció és a politikai maffiatevékenység olyan mélyen beleivódott ugyanis a teljes közéletbe, hogy egyszerűen nincs, aki kisöpörje. Tessék biztosnak lenni abban, hogy a kormányváltás sem segítene... Eközben nem mondom, hogy a rendszerben van a hiba. A rendszer ugyanis alapvetően inkább jó, mint rossz. A szereplők romlottak. A társadalom, a választók pedig bambán nézik őket, akár más celebeket a kereskedelmi tévében.

A bírósági iratok feltárták a Z.-csoport működési mechanizmusát. A tárgyaláson arról is beszélnek a vádlottak, hogy a fiktív civil szervezeteknek kiutalt pénz nem csupán az anyapárt kampányaira kellett, ahogy korábban állították, hanem magánfogyasztásra is. Szóval megették, elitták... A fiatal bűnrészesek a politikai osztály részei. Sokuknak volt választott vagy kinevezett politikai jellegű állása. A politikai osztály az a réteg, amely a politikából él. Az "elitnek" nevezett csúcs él belőle a legjobban, s ők szerepelnek legtöbbet a celeblistán is. Zuschlag korábban - más kartársaival együtt - részese volt a szocialista párt egyes szervezetei elfoglalásának. Tagokat toboroztak, hamisítottak, szervezeteket foglaltak el. A cél a párton belüli, majd az önkormányzati, közgyűlési funkciók, parlamenti helyek megszerzése. Kifinomult politikai banditizmus ez.

És hol volt eközben a politizáló, ide-oda elkötelezett értelmiség? Ők az előző évtizedben kikoptak, kivonultak a közéletből, s átadták helyüket a Z.-féle mindenoldali vérprofiknak. Az elemzők ilyen alkalmakkor megszólalnak a politika züllöttségéről, a médiapolitikusok populizmusáról elmélkedve. Hát még, ha bekerül valamelyikük egy show-műsorba. Persze, ehhez viccesnek is kell lenni...

Z. azonban halálosan komoly férfi. Közepében volt a dolgoknak. "Fogta" a rendőrséget, megmondta a magáét ennek meg annak. Elképesztő, hogy pártjában komoly személyiségek tudtak az ügyletekről, meg akarták szüntetni, de közben úgy gondolták - el lehet tussolni. Nem lehetett. A Z.-ügy nem egy csoport vádlott és kapcsolataik ügye, hanem a teljes magyar közszféráé. Szól a legvalódibb korrupcióról. Pártfinanszírozásról. Állítólagos civil szerveződésekről, amelyek a pártokhoz kötődnek és az állami adományokból élnek. Bulvárpolitikáról.

Ezért is gondolom, hogy jól jött a Zuschlag. Ráadásul elsősorban azoknak, akiknek fontosak a baloldali, szocialista értékek. Akik úgy gondolják, tisztességes célokért képtelenség tisztességtelen módszereket alkalmazni. A politikai ellenfél feltételezett romlottsága ugyanis semmit nem indokol meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.