Viszály helyett

Frantisek Tondra, a Szlovákiai Püspöki Konferencia elnöke nyilatkozatot adott ki, amelyben felszólította a hívõket és a jó szándékú embereket, hogy tegyenek meg mindent a Szlovákia és Magyarország polgárai közötti megbékélésért – olvasható a Népszabadság november 8-i számának címlapján.
Ezzel a tettével a püspöki konferencia elnöke az européer katolikus egyházfõ mintaképe lett a szememben. A megbékélés miként a sok ezer áldozatot követelõ keresztényhitre való áttérés nem a békesség keresését diktálná? Krisztus szellemében. A Szentháromság szellemében. Ami elítéli a provokációkat is, de az aránytalan megtorlást is. Hiszen errõl szól a keresztény hit! Miként a többi monoteista vallás alapelve is.
A magyar katolikus klérus eddig nem szólalt meg. Talán csak nem attól tartanak, hogy az Orbán által hazuggá stigmázott Gyurcsánynak kellene elvszerûen igazat adni?
Nem vagyok teológus, így csak naiv kétségeimnek tudok hangot adni, ami így szól: a valódi sportbarátokkal együtt kiket vertek meg? Kiket tiltottak be? Hol? Miért? És legfõképpen, mi lenne, ha fordítva? És itt nem érdemes kitérni a hivatalos politika pozíciójára, álláspontjára, csupán az egyszerû emberek politikamentes (ha még van ilyen) érzéseire. Amiben Tondra püspök úr, számomra etalonértékû példát állított.
Jó lenne megszívlelni. Odaát is, és itt is.


Tõsér István
Miskolc

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.