Anemone

Thakácsnak akkoriban már nem volt jövője. Egyébként is rég túl volt azon az életkoron, amikor feltörekvő szerzők kinéznek maguknak egy példaképet az országos alkotók közül, és leveleket küldözgetnek neki, hogy majd hátha...

Csakis esztétikai okokból tartotta számon Anemone-t, a költőnőt. Thakács egy évtizeddel ezelőtt bukkant rá az Ars című folyóiratban: a sok szürke anyag között úgy világított az Anemone-mű, mint a nap. Összetéveszthetetlen volt, egyéni, önirónikus. Thakács úgy vélte, ez a stíluselem alapvetően hiányzik a mai magyar irodalomban - itt kérem csak héroszok vannak, egyik győztesebb, mint a másik.

Szóval, Thakács felfedezte magának Anemone-t. Úgy égette be magát lelkébe az Anemone-alkotás, hogy Thakács tudta: élete végéig elkíséri, ha nem is olvas tőle mást.

De olvasott. Amikor Thakács megvásárolta az Arsot, rögtön azt nézte már az újságos pavilon előtt, van-e benne Anemone. Ha volt, Thakács hazafelé, az utcán - nekiütközve közben a járókelőknek - elolvasta, és úgy érezte, van remény. Ha létezik ember, aki ma így ír Magyarországon - Anemone úgy írt verset, hogy csak úgy világított belőle a szabadság, a senkinek-csak-önmagának-megfelelés -, és ennek ellenére megjelenik, még nincs minden veszve az irodalomban. Néha utánozni is próbálta Anemone-t Thakács, szellemiségét legalábbis - verset prózában, fából vaskarika.

Egy őszi napon, amikor egy újabb Anemone-vers jelent meg, a szokásosnál is felszabadítóbb-életesebb, Thakács nem bírta tovább: megszerezte Anemone e-mail címét, és rajongó levelet intézett hozzá, benne ravaszul elhelyezett idézetekkel, nehogy azt higgye Anemone, Thakács csak egy hétköznapi csodáló. Persze, Thakács arról is biztosította Anemone-t, nem kell tartania attól, hogy egy újabb, levakarhatatlan rajongó csimpaszkodik rá, hiszen ő maga, Thakács is tudja, milyen idegesítőek a rajongók - az ember életfontosságú levelet vár, ezzel szemben kiderül, hogy a feladó már megint Tóthné Tahi Begónia, Parajpusztáról, aki szakvéleményt kér legújabb opuszával kapcsolatban.

Thakács meglepetésére Anemone örömmel válaszolt: látja, Thakács tényleg ismeri a dolgait. Innentől kezdve vadul e-maileztek. Pontosabban: Thakács megírt tíz levelet, és Anemone egy levélben válaszolt. Ám ez az egy levél is a mennyországba juttatta Thakácsot. Amikor megjött az Anemone-üzenet, abbahagyott mindent, és belemerült a várva-várt szövegbe.

Aztán egyszer csak Anemone azt írta: Thakács szerkessze meg a következő (ötödik) verseskötetét, mert nincs megelégedve a Xerki Bt.-vel, amely a korábbiakat csinálta. Thakács a plafonig ugrott örömében: lám, egy távoli csodálóból szerkesztő lesz! Szerkesztheti azt a szerzőt, akit eddig csak rajongva olvasott!

Eltelt további két nap, és hirtelen azt kérdezte magától Thakács:

- Mi az atyaúristent művelek én itt?

Átlátta az egész helyzetet, Anemone-t, a sikeres költőt a Szentendrei-szigetről, és önmagát - akinek már nincsen jövője - az ország depressziós legsarkából.

- Még hogy szerkesztés... - gondolta.

Éppen az utcán bandukolt, amikor rátört ez a felismerés. Elővette a mobilját, írt Anemone-nak egy sms-t: "Kösz, de talán..."

Ment az utcán, ment tovább.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.