Fico megköszöni

Tévéstábok jóízű leköpködése, úgy tetszik, még belefér a szurkoló fogalomkörébe (Magyarországon legalábbis). De a "szarosszlovákiázás" azért nálunk sem tartozik a futballélvezethez, nem beszélve a trianonozásról, a zsidózásról vagy a kormányfő melegebb éghajlatra küldéséről. Ez más műfaj: politikai, annak is az alagsori fajtája. Mint ahogy a Magyar Őrsereg királyhelmeci bevonulása is az - épp hetven évvel az első bécsi döntés után. Nem kétséges, a hétvégi nagymagyar happeningeken hazai szélsőjobbunk üzent, mégpedig slotai mélységekből. Üzenete baljós.

E bombasztikus vonulásokért, obszcén rigmusokért, rossz emlékű egyenruhákért, királyhelmeci koszorúkért Robert Fico ezúton küldi forró köszönetét minden érintett honfitársunknak. Remek adukat adtak a kezébe a magyar-szlovák viszony szennyének további passzírozásához. Fico és Slota ártatlan szemekkel bizonygathatja, hogy országuknak a magyar nacionalisták okozzák a legfőbb gondot, s szolidaritást váltanak majd ki Európában, amikor közlik: nem tűrik, hogy egyenruhás magyar nácik masírozzanak Szlovákia földjén. Sőt a történtek után valószínűleg azt is elhiszik nekik, hogy a megromlott kétoldalú viszony hátterében nem is két fél áll, hanem csupán egy, az irredenta magyar nacionalizmus.

Régen tudjuk, hogy se a jószomszédság megzavarása, se országunk lejáratása nem zavarja szélsőjobbosainkat, de még a határon túli magyarság érdekei sem. Mert darutollas vonulgatásaik, irredenta botrányaik fő kárvallottja természetesen a szlovákiai magyar kisebbség. Ők fogják most is megszenvedni a "futballdrukkerek" csínytevéseit. Mert például le lehet mázolni egy-két itteni szlovák helynévtáblát, válaszul viszont máris több tucat hasonló felvidéki magyar tábla végezte festékréteg alatt. És még ez lesz a legkisebb tétel egy újra felizzó, dél-szlovákiai, magyarellenes kampányban.

Királyhelmeccel, a szlovák zászló égetésével, a hazai szlovák kisebbséget ért provokációkkal az anyaország is rosszabb pozícióba került a viszályban. A budapesti politika mindeddig szeplőtelennek érezhette magát az ügyben - és a Malina-botrány, Slota sorozatos kirohanásai vagy a kétnyelvű szlovákiai tankönyvek kapcsán Gyurcsány nyugodtan kárhoztathatta a pozsonyi kormánypolitika "mélyszlovák" kitüremkedéseit. Mostantól viszont a nacionalista szélsőségesség közös probléma a két ország mérsékelt politikai erői számára. Most már látszik, mekkora károkat okozott a két társadalomnak kormányaik háborúskodása az utóbbi években és képtelenségük a jószomszédság megerősítésére. E torzsalkodás mostanra elvezetett oda, hogy a szélsőséges radikalizmus mindkét országban vérszemet kapott: kéz a kézben ügyködhetnek a rengeteg mindenben egymásra utalt szomszéd nemzetek elvadításán.

A slotaizmus kezelése Szlovákia problémája. Ám a magyar szélsőjobboldal helyretétele egyedül a miénk - ezt a feladatot senki nem fogja átvállalni tőlünk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.