Szabadságot Szabó Pálnak!

Nem hiányzik maguknak egy új miniszter? Nem általában - úgy a kutyának sem (mindig több van, mint kellene, és ráadásul osztódással szaporodnak). Hanem konkrétan: éppen egy hónapja fogadta el a közlekedési, hírközlési és energiaügyi tárca vezetőjének azonnali lemondását a miniszterelnök a Monorierdőnél történt tragikus vonatbaleset miatt.

Azóta csend. Új miniszternek nyoma sincs, a régi nem mutatkozik. Egy hónap után már csak rákérdeztünk, porosodik-e egy Audi-kulcs a portán. Nem porosodik. Mint kiderült, Szabó Pál utódja érkezéséig teljes körűen ellátja a feladatát. Bár ezt elfelejtették bejelenteni, lemondásakor erről állapodott meg a kormányfővel. Nincs ezzel baj néhány napig, egy hétig, de egy hónap után a helyzet és a miniszter komolytalanná válik. Elképzelhetjük, mennyire igyekeznek végrehajtani egy kifutó miniszter utasításait a 13. havijukat éppen most elbukó beosztottjai, vagy mennyire hajlandóak vele érdemben tárgyalni például a nagy energiacégek vezetői, akik biztosan tudhatják, hogy Szabó ígéretét hamarosan a hajukra kenhetik.

Ha az amerikai elnököt már hónapokkal hivatali ideje lejárta előtt béna kacsának nevezik, akkor mit mondhatunk egy hónappal a lemondása után Szabó Pálról? Önhibáján kívüli miniszter? Ha nem akarnak neki új névjegyet csináltatni lm. (lemondott) jelzéssel, akkor nevezzék ki végre az utódját, mielőtt végképp lefagyna a minisztérium.

Kínálkozik harmadik megoldás is, és kétségtelenül ez lenne a legjobb. Egyszerűen meg kellene szüntetni a háromnevű minisztériumot, mielőtt még valaki kitalálja, hogy nem lehetne-e különválasztani kettőbe vagy háromba. A ránk váró össznépi córesz (más néven: GDP-csökkenés) közepette nem lenne antipatikus gesztus egy minisztériummegszüntetés. Különösen, hogy nem is olyan régen erre a tárcára lényegében elég volt egy szakállamtitkárság a gazdasági minisztériumban. Szakmailag persze akárhány minisztérium léte megindokolható, de a tárcák száma inkább akkor szokott szaporodni, amikor a koalíciós partnernek kell a poszt, és nem akkor, amikor éppen távozik a kormányból. Nálunk pedig ez történt. Mivel elégséges szakmai okot nem találtam, kénytelen voltam arra gondolni, hogy az új erőegyensúlyhoz Puch Lászlónak már dukált egy poszt. Miniszterségét viszont ő és/vagy a kormányfő nem ambicionálta, Bajnai Gordon ellenben nem akarta azzal kinevettetni magát, hogy formailag ő Puch főnöke. Két dudás nem fér meg egy csárdában, ezért leválasztották a mosókonyhát, és így csináltak kettőt. Újra összenyitni is csak ezért nehéz. De hát azt halljuk, hogy a nehéz idők mindenkitől áldozatot kívánnak.

Ha összebútorozni nem akarnak, a satöbbiügyi minisztérium államtitkárának szóba jöhet egy szárnyvonalügyi "kormánymeghízotti" poszt vagy az elektronikus útdíj szedéséért felelős tárca nélküli miniszterség. Csak engedjük már végre szabadon szegény Szabó Pált!

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.