Márton-napi babonák

Az ősz közepe a kései szüret és a korai bor időszaka. Must-csúcs. A programajánlatokban Márton-nap környékén a libator és az újbor egymással vetélkedik. Az egyik leghangulatosabb időszak ez, s bízom benne, hogy az olvasó sem hagyja magát eltántorítani: s útra kel, hogy itthon vagy a közeli külföldön megkóstolja a friss bort, s hozzá falatozzon korai véget ért ifjú libát.

Szent Márton tájainknak (a pannóniai Savária fia) ez a világszerte ismert szülötte állítólag libaólba bújt, amikor püspökké akarták választani Tours lakói. Ám a ludak gágogásukkal elárulták. A néphit szerint, aki november 11-én Márton lapján libát nem eszik, az éhezni fog a következő évben. A liba mellcsontjából pedig az időjárás megjósolható. Fehér és hosszú csont, havas, barna csont sáros telet jelez. Ez a nap az újbor kóstolásának az ideje is. Derék babonaságok ezek, s nem kell a szentek hívének lenni ahhoz, hogy kövessük őket.

Sőt, érdemes útnak eredni, megkeresni a legkiválóbb konyhát, ahol kipróbálhatjuk a derék vízi szárnyas elkészítésének megannyi módját. Én máris készülök kedvenc vendéglőmbe, ahol a dús libaleveseknek, sülteknek és egyebeknek egész évben helyük van az étlapon, de ilyenkor újabb ínyencségekre számíthat a törzsvendég.

Vagy útnak indulunk némi Márton-napi zarándoklatra Nyugat-Dunántúlra, vagy épp a Fertő tó túloldalára, ahol az idei bort is kipróbálhatjuk. Ettől ugyanis biztosan jó kedvre kerekedik az ember, feledi a kor nyűgét, nyilait - legalábbis a harmadik pohár után.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.