Illúziók

Ahogy a rendszerváltást nem látta előre senki, ahogy az abban meghatározó szerepet játszó generációban megvolt a világtörténelmi változások erejének tisztelete, de a csak ehhez képest megfogalmazható hazai igazságok becsülése is, úgy most sem volna szabad kevesebb alázattal viseltetni a világfolyamatok iránt.


nagynp@nepszabadsag.hu

Most sem mi hoztunk létre financiális kontinenseket ütköztető tektonikus mozgásokat, de megint lehet rossz és jó válaszunk. Most is megvan a szabadságunk arra, hogy magunkra rántsuk a bajt, s arra is, hogy tisztességesen védekezzünk, netán előre meneküljünk. Ennek egyik feltétele, hogy azok, akik tehetnek ellene, tiszteljék az országot érő fenyegetést. Meglehet, hogy az olyan, mint a madárinfluenza, amely ezen a tájon egyelőre csak jövő idejű elbeszélésben rettenetes - de nagyobb a veszélye annak, hogy a járvány itt van köztünk. Pénzsorvadással jár. Nyugdíjalapokban tartott megtakarítások veszítenek értékükből, devizahitelek törlesztőrészletei már szívják fel magukat, és még millió, beláthatatlan változás készül egy szinte mindenki számára átláthatatlan pénzügyi világmechanizmus izomgörcse miatt. És görcs esetén, ha még ráfeszítenek a bajra, az iszonyú fájdalmakat okoz.

A holnapi nemzeti csúcs érdemben sokat ronthat és érzelmileg keveset javíthat a helyzeten. Sokat ronthat, mert a nemzetközi pénzügyi intézetek sorra minősítik le Magyarországot, a befolyásos lapok tele vannak a sebezhetőségünkről szóló írásokkal, s a befektetők - ha nem hideg fejjel játszanak bárki rovására - hajlamosak a túlreagálásra. Elég lehet számukra egy rossz mondat, amely arról árulkodik, hogy egy ország nem tudja kontrollálni belső folyamatait, és már indulnak is.

Sokféle indokolt kétség megfogalmazható a Gyurcsány Ferenc által javasolt nemzeti csúcstalálkozóval kapcsolatban, de azt semmiképpen nem lehet elmondani róla, hogy ne adna alkalmat az államférfiúi, a közéleti ethosz, az ország iránti elkötelezettség kinyilvánítására. Csak tehetség és felkészültség kérdése, hogy valakinek van-e karakteres mondandója, de egyben képes is racionális mederben tartani a helyzet értelmezését. Úgy segít a kivezető út megtalálásában, hogy nem kockáztat fölöslegesen. Mert pontos a hasonlat, amely szerint, ha kétszáz kilométeres sebességgel megyünk, nem segít már légzsák, biztonsági öv, csak tudás és lélekjelenlét. Veszélyes, ha ilyenkor valaki bele akar kapni a kormányba.

Nem jók az előjelek. A Fidelitas némi gyerekességgel vizet gereblyéz a Magyar Tudományos Akadémia közelében. Orbán Viktor közli, hogy Gyurcsány Ferencnek azt sem hiszik el, ha jó reggelt kíván. Mintha mi sem változott volna. Mintha nem esne naponta a tőzsde, oszt jó napot.

Márpedig, "ha nem tudjuk bemutatni a világnak azt, hogy Magyarországot felelősségteljes politika irányítja akár a kormány, akár az ellenzék oldaláról, ha nem tudjuk megmutatni, hogy a külpolitikai és belpolitikai feltételek közepette mi magunk mindent megteszünk azért, hogy Magyarország politikailag stabil, gazdaságilag felfelé emelkedő legyen, akkor a veszélyek óriásiak. Nekünk a nemzetközi pénzvilág bizalmát is meg kell nyernünk és meg kell tartanunk. Nem lehetnek illúzióink e téren." Antall József vette át 1990. május 3-án e szavakkal a kormányalakítási megbízást. Illúzióink továbbra se legyenek, már ami a nemzetközi pénzvilágot illeti. Minden más tekintetben rögzítsük: ha valamikor, most szükség van az illúziókra is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.