Szekeres Imre most tudta meg...

A honvédelmi miniszter most a nyáron tudta meg, hogy a pápai C-17-es légibázis őrzésvédelmének megerősítéséhez, ott új tűzoltóképesség létrehozásához, egészségügyi központ kialakításához s a kapcsolódó feladatok ellátásához 340 ember kell.

A honvédelmi miniszter most tudta meg, hogy 2008-ban nem lesz a Mecsekben légtér-felügyeleti radar, ezért Juta, Kúp és Medina radarszázadait mintegy 360 fővel továbbra is rendszerben kell tartani, ezt a létszámot tehát nem lehet a "szárazföldi dandár képességek" fejlesztésénél figyelembe venni.

A honvédelmi miniszter még mindig nem tudja pontosan, mire, de biztos, ami biztos, növelni kívánja a Magyar Honvédség létszámát a fenti 340 és 360 főn felül további 50 + 250 fővel. Hátha az utolsó pillanatban megint megtud valamit. Állománykategóriákra bontva plusz 130 tisztet, 270 tiszthelyettest, 500 szerződésest és 100 közalkalmazottat kért az Országgyűléstől a sürgősségre tekintettel a házszabálytól való eltéréssel december 31-i határidővel.

A bizottsági és a plenáris ülésen is 20 perc alatt lezavarták a vitát és a szavazást, a KDNP tartózkodott, a többi párt megszavazta az 1000 fős létszámemelést. Senki nem kérdezte meg, honnét veszi a miniszter azt a 340 főt, aki szinte azonnal kell Pápára. Szekeres Imre expozéjában hangsúlyozta, hogy a rendszerváltás óta először terjeszt be honvédelmi miniszter létszámnövelésre vonatkozó javaslatot. Ugyanez a miniszter a 2007. évi költségvetés indoklásában a finanszírozási gondok megoldására 4100 fős létszámcsökkentést javasolt 2007-re, ezen szándéka megtört a vízfej érdekérvényesítő képességén, a létszám nem csökkent, hanem növekedett az Állami Egészségügyi Központ bevállalása miatt. A finanszírozási gondok ezek szerint maguktól megoldódtak. Szerintem Szekeres Imre úgy gondolja, a létszámnövelés ugyanúgy megoldható egy tollvonással, mint a létszámcsökkentés. Gondoljunk bele: 130 tiszt és 270 tiszthelyettes - ez a Nemzetvédelmi Egyetem és a szakképző intézet kétéves termése.

Nem értem a késlekedést, majd az azt követő kapkodást. Két év óta pályázunk a légibázis elnyerésére. A légibázis leendő parancsnokának látogatásáról született tudósítás szerint novemberben leszáll az első gép. Azóta megtudtuk, az eredeti 14 ország 12-re redukálódott, és költségmegosztási viták miatt 2009 márciusára várjuk az első C-17-est. És mikorra lesz ott a 340 fő? És miért 340? Ugyanezen tudósításban arról volt szó, hogy mintegy 70 fő foglalkozik közvetlenül a gépek kiszolgálásával, a teljes állomány ezekkel együtt 140-150 fő lesz. Ezek szerint a közvetlen NATO-alárendeltségű 140 főn felül lesznek még 340-en a Magyar Honvédség alárendeltségében is? A HM költségvetéséről szóló tudósításban azt olvasom, mintegy ezer főt fog befogadni a bázis. Más helyen azt olvasom, 300-500 civil munkahely teremtődik. Nem kellett volna erre korábban gondolni? Utcáról nem vehetünk fel tiszteket, tiszthelyetteseket, szerződéseseket. Komoly képzés végén lehet eljutni oda, hogy őket egy repülőtéren felügyelet nélkül szabadon lehessen engedni. Csak a meglévő állomány átcsoportosításával lehet megoldani a feladatot. Hol kell majd félárbocra engedni a zászlót vagy lakatot tenni a kapura, hogy Pápa beindulhasson? Hatványozza kételyeimet a vezérkari főnök év elején megjelent intézkedése a katonai szervezetek működését jelentősen befolyásoló tiszti, tiszthelyettesi és legénységi létszámhiányok kezeléséről a belső erőforrások feltárásával. Ezek szerint a 2400 szerződéses tavaly nyilvánosságra hozott hiányához még hozzáírhatunk több száz tisztet, tiszthelyettest is. Ilyen aggasztó hiányok mellett egy új, 340 fős alakulat felállításának bevállalása a NATO-nak olyan, mint ha 19-re ászt húznánk.

Szó lehetne még elvileg az elbocsátott állomány reaktiválásáról is, de ennek szinte nulla az esélye. A Szentkirályszabadjáról, Pápáról 4-7 éve leszereltek a honvédséginél magasabb jövedelemmel járó egzisztenciákat teremtettek, ha reaktiválódni akarnának, inkább a külföldi ajánlatokat fogadnák el.

A legénységi állomány feltöltése is bajos. Ha több mint kétezren hiányoznak abból a 7100-ból, amit a tavalyi országgyűlési határozat engedélyezett, akkor majd több mint kétezer-ötszázan fognak hiányozni, ha az új határozat 7600-at engedélyez. A honvédelmi és rendvédelmi bizottságnak bizony szembesülnie kellene a meglévő létszámokkal is, amikor az engedélyezhető költségvetési létszámokról tárgyal.

Volna egy harmadik megoldás is: besorolni Pápát a missziós feladatok közé: egy század Afganisztánba, egy század Koszovóba, egy zászlóalj Pápára hathavi váltással...

Kovács Gyula

nyugállományú alezredes

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.