levélturmix

Turul, nem turul címmel (Hétvége, augusztus 2.) megjelent cikkében Babarczy Eszter azt fejtegeti, hogy a "mindenkinek joga van a maga véleményéhez" elv alapján békén kéne hagyni a törvénysértően felállított turulszobrot, akinek meg bántja a szemét, az állítson ellenemlékművet. A nácizmus iszonyata után a náci-fasiszta-hungarista eszmerendszernek megszűnt a létjogosultsága. Ezt a párizsi békeszerződések a nemzetközi jog részévé is tették. Az ordas eszméket hirdető borzalmat egyébként sem ellensúlyozná semmilyen ellenemlékmű, még akkor se, ha netán nem gyaláznák meg rendszeresen a turul gátlástalan hívei, amire ma Magyarországon nem lehet számítani. A turul törvénysértő felállítását egyébként sem lehet a Ságvári-emléktáblák rendszeres leverésétől, letakarásától, Károlyi szobrának rendszeres festékkel leöntésétől, a szélsőjobboldal ízlésvilágát tükröző, 1956-ot a szélsőjobboldal számára kisajátító '56-os ellenemlékmű felállításától elkülönítve szemlélni. Itt a gazemberség összefüggő rendszeréről van szó, amellyel a bűnüldöző hatóságok cinkosságától mérhetetlenül elpimaszodott szélsőjobboldal azt akarja elérni, hogy a köztereket az ő szimbólumaik uralják.

Válas György

Budapest

Furcsa város a zalai megyeszékhely. A város önkormányzatának nem mindegyik köztéri szobor van a szíve csücskében. Van, amelyiket azonnal, van, amelyiket előbb-utóbb, és van olyan, amelyiket egyáltalán nem tisztíttat meg a rárakott mocsoktól. Pedig a város méltán lehet büszke arra, hogy közterületeit számos művészi alkotás díszíti. Lelkes lokálpatriótaként az én keblem is dagad, amikor barátaimat, ismerőseimet végigsétáltatom az egyre szépülő utcákon, tereken. Büszke és boldog vagyok, hogy 1971-ben az élet Zalába sodort. De arra nem vagyok büszke, hogy szobraink is pártállásúvá váltak, hogy az illetékes alpolgármester nézete függvényében intézkedik róluk.

A Wass Albert-szobor lenácizásakor felháborodott. Ezt tettem volna én is, mert nem a szobrok - és alkotóik - tehetnek arról, hogy egyes emberek nem vitában és érvekkel próbálják győzelemre vinni nézeteiket, hanem sunyin, pitiáner módon rongálnak, vagyis bűncselekményt követnek el. Éppen ezért egyértelműen helyeslem, hogy már letisztíttatták. Ugyanígy helyeseltem volna, ha ugyanilyen gyorsasággal tisztíttatják le a felszabadulási emlékművet. De erre hiába vártam. Ez az emlékmű rossz oldalon áll, valószínűleg kívül esik az alpolgármester úr látószögén.

Az újságon keresztül ezért arra kérném: segítsen abban, hogy ezen alkotás is az eredeti fényében ragyoghasson. Kérem ezt mindazok nevében, akik a fasizmus felett aratott győzelmet, az iszonyatos háború végét felszabadulásként érték meg.

Siklósi Vilmos

Zalaegerszeg

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.