Kukavilág

A Fidesz a legortodoxabb sorosista iskolák szélsőliberális tanításai mentén készül az önkormányzati – értsd: saját polgármesterei kezében lévő – hulladékcégek szétverésére. A vállalt cél ugyanis a gyengék kiszórása. Természetesen nem épp piaci alapon: a szemétszállítóknak továbbra se versenyben, az igények és a profit között egyensúlyozva kell kihozni magukból a legtöbbet. A döntéshozók inkább központosítanak. A hulladékcégek ügyeiben mostantól egy újabb állami vízfej dönt élet s halál dolgában.

A melót persze továbbra is helyben kell elvégezni. De a bevétel immár a központi kasszában csörög. Ahol aztán minden szempontból képzett irodisták döntik majd el, melyik hulladékcégnek mennyi jár.

A kormány azzal érvel, csak így törhetők le a kiskirályságok, a kamu költségek, így bukhat ki a helyi haver nullás kukadíja.

A hulladékcégek a maguk módján veszik fel a kesztyűt: ha nem az övék a felelősség, úgy immáron folyamatosan világvégével fenyegetve passzírozhatják ki a legtöbb pénzt a központból. Ez a természetes reakció láthatólag meglepte az önnön tévedhetetlenségüktől eltelt fővárosi ötletgazdákat. A központban így a kezdeti nyugalmat kapkodó tűzoltás váltotta fel.

A jelek szerint attól függően utalják a gyorssegélyeket, hogy melyik polgármester milyen hangerővel, hány percen belül leálló szemétszállítással fenyeget. Minderre eddig pont 25 mil­liárddal több közpénz ment el, mintha nem történt volna semmi. Miközben tény, hogy normál esetben még valóban kéne bír­niuk a tartalékokkal.

Vagyis a „vidéknek" éppenséggel kapóra jött a szokás szerint hanyag-önelégült központosító szándék. Az új világban az is sokat számít majd, ki hogy fekszik odafönn. De valószínűleg ez se jelent túl nagy váltást. Csak most már nem a helyi, hanem
a nagybani kamuzást kell támogatni, és országos haveroknak jár az ingyenes szemétszállítás.

Értsék már meg: a főnök ebben se tűri a konkurenciát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.