Krimiparódiák

Egy óra előtt két perccel jelent meg hétfőn Gyurcsány Ferenc volt kormányfő a Központi Nyomozó Főügyészség épületének kapujában, hogy gyanúsítottként vallomást tegyen a meg sem valósult sukorói kaszinóberuházásban játszott „hivatali visszaéléséről”. A gyanúsítás tárgya voltaképpen mindegy is.

Megjelenhetett volna – s feltevésünk szerint hamarosan meg is fog – a Balsai-jelentés nyomán a 2006-os őszi „terrorcselekmények” felbujtójaként, vagy a devizaeladósodásért felelőseket megnevezni hivatott Papcsák-féle parlamenti vizsgálóbizottság jelentése nyomán százezrek megnyomorítójaként. A lényeg „csak” annyi, hogy a ­Fidesz–KDNP-hatalom, személyesen pedig a kormányfő, Orbán Viktor láthassa és a tévé képernyőjén felmutathassa, amint politikai ellenfelét rabláncon elvezetik, de legkevesebb bejár az ügyészségre kérdésekre felelni.

Ehhez képest Gyurcsány utóda, Bajnai Gordon olcsón megúszta tegnap, s most azzal a páratlan megtiszteltetéssel is büszkélkedhet, hogy a Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által jegyzett, a parlamentben tegnap elfogadott 2010-es zárszámadási törvény név szerint megemlíti, mint aki a hiányra vonatkozó hamis adatokkal szándékosan becsapott országot-világot.

Újra és újra leírjuk: azzal, hogy a jobboldali hatalom mindenáron rács mögött akarja tudni, vagy ha úgy tetszik neki, törvényben bélyegzi meg politikai ellenfeleit, elhantolja a III. Köztársaság jogrendjét. Megtagadja a rendszerváltás talán valóban egyetlen közös politikai platformját, 1956 örökségét, azt, hogy ebben az országban soha többé nem lehet senkit politikai nézetei miatt bíróság elé állítani.

Nem elég nekik azonban, hogy ellenfelük kormányzása fölött megrogyasztó ítéletet mondott a választói akarat, radikálisan kriminalizálják a politikát, végenincs lavinát indítanak el, elszabadítva mindenféle szélsőségek, de főként a parlamentben ülő szélsőjobboldali erők fantáziáját. Ki tud majd megállítani bárkit abban, hogy koncepciós vádakat kreáljon arról, aki az útjában van? És ebből a mókuskerékből soha többé nincs kiszállás.

Árulkodó Bajnai fideszes töviskoronája is. A cél az, hogy az ő egyetlen évét összemossák a Gyurcsány-időszakkal, pedig az MSZP-kabinet nem 2010 áprilisában, hanem egy évvel korábban, Gyurcsány lemondásával bukott meg, hogy aztán feladva korábbi önmagát, egy évig még Bajnai kormányzása alatt hatalmon maradhasson. Mert úgy gondolták, a totális vereség és a gazdasági vészhelyzet így enyhíthető. Az ország konszolidálása miatt – végül megérte. Csakhogy a „csendes” Bajnait is be kell feketíteni, még akkor is, ha a büdzséhamisítás vádja szakmai nonszensz. Be kell, mert a Fidesz mind többek által érzékelhető zsákutcájából visszatekintve egyre vonzóbb a Bajnai–Oszkó-páros megszorításokkal terhes, ám nyugodt éve.

Ha pedig valaki azt gondolná, hogy mindez figyelemelterelés, pótcselekvés a valódi kormányzás helyett, annak csak részben van igaza. Folyik a demagóg krimiparódia, közben rendületlenül épül a Fidesz állama.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.