Kövér kapitány

Kész szerencse, hogy az új parlamenti őrség az ülések rendjének "fenntartásával kapcsolatos feladatok ellátása során kényszerítő eszközként kizárólag testi kényszert" vethet be. Az sem lesz felemelő, ha valamelyik képviselőt erővel vonszolják majd ki a teremből, de legalább gumibotozásra vagy kardlapozásra nem kell számítania senkinek.

Egyszerre jutalmaznák és fenyegetnék az országgyűlési törvény tervezete szerint a képviselőket. Az eddiginél jóval magasabb fizetést ígérnek nekik: a nem egészen 232 ezres alapdíj helyett 750 ezret kapnának havonta. Igaz, ezzel együtt ugrana a bizottsági tagságért járó 162 ezer, a 116 ezres lakhatási támogatás, meg a választókerületi pótlék, jöhet viszont a legalább havi kétezer kilométerre szóló benzinkeret. A változásokkal a többség bizonyosan jól jár.

Ugyanakkor suhog a korbács is. Ez már aligha a többségnek. A házelnök a tervezet szerint "rendészeti jogkört gyakorol" majd, ami azt jelenti, hogy maga lesz a parancsnoka a jövőre megalakítandó országgyűlési őrségnek. Az új fegyveres szervezet tagjai a tervezet szerint – ha a szükség úgy hozná – "bilincset, vegyi eszközt, elektromos sokkoló eszközt, rendőrbotot, útzárat, megállásra kényszerítést, lőfegyvert" alkalmazhatnának.

Az őrök tehát a rendőrségre vonatkozó általános szabályok szerint intézkedhetnek, és a szolgálat során ugyanazokat az eszközöket tarthatják maguknál. Kész szerencse, hogy a parlamenti ülések rendjének "fenntartásával kapcsolatos feladatok ellátása során kényszerítő eszközként kizárólag testi kényszert" vethetnek be. Az sem lesz persze felemelő, ha valamelyik képviselőt erővel vonszolják majd ki a teremből, gumibotozásra vagy kardlapozásra viszont nem kell számítania senkinek. Manapság ez sem kevés.

A tényszerűség kedvéért: a házelnök elsőként nem a testi kényszerhez folyamodik. Először csak figyelmeztet. Például azért, ha valaki a felszólalása során eltér a tárgytól, vagy illetlen kifejezést használ. S hogy mi számít illetlennek, kizárólag az ország házának finom lelkű első emberén múlik. De ha az ülés vezetését merné valaki bírálni, akkor felszólításra sincs szükség, mert azonnal megvonják a szót.

Aki ebből nem ért, pénzbírságra, mi több, kitiltásra számíthat. Ilyen szankciókat a házelnök javasolhat, de ha a Ház határozatképtelen – és többnyire az, mert a törvénytervezetekről folytatott vita idején legfeljebb a szakpolitikusok vannak jelen –, az adott ülésnapról történő kizárásról maga dönthet. És ha a képviselő magától nem hagyja el az üléstermet, jöhet a talpig felfegyverzett őrség.

Mindez történeti értelemben nem újdonság. A XX. század elején, amikor az ellenzék nemigen tudta érdemben befolyásolni a parlament működését, gyakran élt az obstrukció eszközével. A szokatlanul liberális házszabály miatt sikerrel akadályozták meg még törvények elfogadását is.

Erre válaszul a mostanihoz hasonló – szintúgy egyéni képviselői indítvány alapján, ráadásul az akkori házszabályt durván sértő szavazással elfogadott – intézkedéseket vezettek be: a képviselőket pénzbüntetéssel, kivezetéssel vagy kitiltással fenyegették meg. De a reakció sem maradt el, hiszen 1904 decemberében az összes eszközétől megfosztott ellenzék végső elkeseredésében szétverte az üléstermet.

Ma vajon a honatyák milyen következtetésre jutnak? Szétverik a parlamentet? Ez bizonyára nem használna senkinek. Elődeikhez hasonlóan távolmaradásukkal tüntetnek? Mert erre is volt példa a Horthy-rendszer idején, de az előző ciklusban is.

Ma nem ilyen időket élünk. Valószínű, hogy inkább óvakodnak az illetlen fordulatoktól, soha nem térnek el a tárgytól, nem bírálják a házelnök nyilván minden esetben pártatlan ülésvezetési gyakorlatát, szavazáskor fegyelmezetten nyomják a gombot – és rendben felveszik a havi 750 ezer fixet.

Kövér László házelnök
Reviczky Zsolt 2010.11.29. Digitális 2010. november 29. Parlament, Országgyűlés. Magánnyugdíjpénztárakról. Kövér László (Fidesz). Fotó: Reviczky Zsolt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.