Kódolt üzenet

Mikor e sorokat írom, még friss a hír, hogy az MNB 2018-ig lecseréli a teljes bankjegyállományt, mi több, szeptember elsején bemutatták az új pénzt.

Új pénz. Sajtótájékoztató. Bejelentés. A szakértőket faggatják; a teljes bankjegycserét nem indokolja semmi sem – válaszolja Békesi László a Klubrádióban, és ebben igaza van. A jelenleg használt bankjegyeket és érméket folyamatosan cserélik a kilencvenes évek eleje óta, hiszen elhasználódnak, elkopnak, megsérülnek. Egyre újabb biztonsági elemeket építenek be, a magyar forint ha másban nem is, a biztonságot tekintve a jobb nemzeti valuták közé tartozik. Akkor mi lehet az ok?

Csak nem az egyre inkább a Horthy-korszak reinkarnációjára emlékeztető kurzus akar újabb emléket állítani magának? Tény, hogy ez is sokmilliárd forintba kerül – egy-két vidéki stadion árába. Márpedig, amíg van széles e hazában lepusztult futballpálya – és van –, addig különleges okot kell feltételezni, ha mégsem erre költik a pénzt, hanem pénzre.

Valamilyen unortodox kommunikációra lenne itt szükség, aminek interpretálását nem lehet csak úgy Selmeczi Gabriellára bízni.

Nem elég, hogy Orbán Viktor most már külpolitikában is (orosz–ukrán válság) nyíltan szembehelyezkedik az unióval, miközben, mint egy vak cowboy, mindenkit lábon lő; az unió egyes számú ellenséggé lépett elő gondolatvilágában, és mindenáron igyekszik a kötelékeken lazítani, ahol lehet. Hogy mi köze ennek a pénzcseréhez?

A megfejtés: uniós fizetőeszköz, vízszintes, négy betű. Euró. Ha Magyarország kormánya négyéves távlatban új pénzt bocsát ki, akkor ennek könnyen dekódolható az üzenete: unortodox gazdaságpolitikánk nemhogy közép-, de hosszú távon sem számol az euró bevezetésével. Ami ugye közelebb vinne Európához, ahonnét viszont kedves vezetőnk mindinkább szabadulna.

Ezzel nem is volna semmi baj, mi több, személy szerint kifejezetten támogatnám, ha végre és végleg elhagyná az uniót. De csak ő. Bennünket, az országot szíveskedjék ott tartani, ahová tíz esztendővel ezelőtt végre révbe érkezni gondoltuk magunkat.

Sebes Andor

 

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.