Kiűzve

Újságíró számára nem vállalt kötelesség, hanem belső parancs a jogkövetés. Ezt kell számon kérnie mindenkin és saját magán is. Minél nagyobb hatalma van valakinek, annál erőteljesebben kell szembesíteni a törvénnyel, amit adott esetben saját maga hozott. Ha valaki a hatalmát arra használja, hogy elkerülje a választ a mindannyiunkra tartozó, közérdekű kérdésekben, akkor eljön a pillanat, hogy az újságíró számára erősebbé válik a szakmai parancs, mint a jogkövetés állampolgári kötelezettsége. Kérdeznie kell. Kivált, ha azt tapasztalja, hogy az orrunk előtt hordanak szét a folyvást ínséges állapotban lévő köz pénzéből százmilliárdokat korántsem erre szerződtetett emberek.

Munkatársaink ezért kérdezték Kövér László házelnököt az MNB-alapítványok nem természetes módon költött vagyonáról. Nem illetlen helyen, nem munkavégzés vagy elmélyült társalgás közben kérdezték, hanem a Parlament folyosóján találkozva.

A válasz: a súlyos és nyílt szabályszegésért újságíróinkat – és más szerkesztőségek munkatársait – kitiltotta a legfontosabb magyar házból annak elnöke.

Meglehet, kiszorítanak majd bennünket a Kossuth térről, a teljes belvárosból, az ötödik kerületből, akkor sem tehetünk mást, mint ami a hivatásunk: kérdezünk, ha a közérdek ezt követeli meg.

Akkor is, ha válasz – mint ezúttal is kiderült – mind ritkábban érkezik, nem utolsósorban azért, mert a Parlamentben egyre korlátozottabbak a lehetőségek a sajtószabadság gyakorlására. De ezt a kötelezettségünket feladni nem áll módunkban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.