Kényszerű megoldás

Méltán váltott ki nagy vihart lapjuk hasábjain Tamás Gáspár Miklós írásának (Az írástudók újabb árulásai, január 14.) Izrael gázai háborújával kapcsolatos utolsó bekezdése, és Heller Ágnes arra írt válasza (A gyűlöletbeszéd mint az értelmiség hivatása, január 17.).

Vári György (Ki, ha ők sem?, január 26.) felteszi a szerinte egyetlen helyénvaló morális kérdést, mely szerint: „...elkövetett-e valóban mindent Izrael, hogy minimalizálja a halálos áldozatok és a sebesültek számát. Ezt a kérdést se TGM, se Heller nem teszi fel." Ez a kérdés vonatkozik az arányos válaszcsapás elvére is.

Ezekre a kérdésekre próbálok választ adni olyan emberként, mint aki tudatos fejjel élte végig a második világháborút, és annak jelentős hadműveleteit a sajtó hasábjain és a rádiók híradásain keresztül.
Az izraeli hadsereget - amely nem bővelkedik jelentős emberanyaggal, lévén a ország összlakossága hatmillió körüli - nem teheti ki hadvezetősége olyan jelentős emberveszteséggel járó harcoknak,mint amilyeneket a házról-házra történő utcai harcok követelnek meg a támadó féltől. Ezért, és jól kiképzett emberei életének  megóvása miatt kényszerült azon megoldásra, amelynek tanúi voltunk: a légi és tüzérségi előkészítésre.

Sajnos, ez olyan sűrün lakott településeken, mint amilyenek a gázaiak, a polgári áldozatok elkerülhetelenek, különösen az olyan harcmodornál, mint amilyent a Hamasz harcosai alkalmaztak (civil létesítményeket használtak tudatosan rakéta-kilövő állásokként).

Feltehető ezek ismeretében a kérdés a jól fűtött szobákban fanyalgó, sőt gyűlölködő hangvételű írásaikat megfogalmazóknak (Ádám Péter: Az izraeli héják álláspontja, január 26.): akkor találnák morálisnak és arányosnak az izraeli válaszcsapást, ha több száz izraeli katona esett volna el egy olyan ellenféllel vívott rákényszerített harcban, amelynek nyíltan hangoztatott célja Izrael állam megsemmisítése?

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.