Kapitány Szabó Attila: Rétvári négere

Karl Marx nem rokonom. Nem volt ükapám harcostársa, sőt még nagyapám sem lelkesedett mindazért, amit a munkásmozgalom magáévá tett tanaiból. Szobra nekem nem volt kabalám, egyetlen vizsga előtt sem simogattam a térdét a Közgázon. Tekintve, hogy a mai Corvinus Egyetemen legfeljebb vendégként fordultam meg. Mégis meglepődtem, amikor azt hallottam, Rétvári Bence mondjuk a szoborparkba száműzné Marxot.

Mert hát a KDNP alelnöke igazán érzékeny a társadalmat érdeklő, a nemzet sorsa szempontjából meghatározó dolgokra. Így az is feltűnt neki, hogy negyedszázaddal a rendszerváltásnak nevezett eseménysorozat után Marx szobra még mindig a helyén áll. (Ül.) És éppen most, az országgyűlési választások előtt, a kampány idején érzett bele, hogy Marxnak mennie kell. Mert most vált számára világossá, hogy nem egyszerű osztályharcos, hanem fajgyűlölő is volt.

És hiába, Rétvári tudja, mi kell a népnek. Kenyeret, ugye, nem adhat. De cirkuszt! Na, azt igen. Elég volt bedobnia szoborköltöztető ötletét, és a Corvinus előtt máris volt tüntetés, ellentüntetés egyaránt. A politikus pártjának ifjúsági szervezete "Good Bye, Marx!" táblákkal vonult fel, míg ellenfeleik a "Marx marad" jelszóval kampányolnak. És Rétvári Bence simán megkapta, amit akart. Felvetése aktuálisan teljesen érdektelen, mégis bekerült vele a híradóba.

Otthon végre a televízió elé ülhetett a család. Apa szerepel a tévében! És milyen okosakat mond! Mert tudja például, hogy Marx igazi bűnös volt. Miközben a fél ország azon háborog, hogy birodalmi sasból és törött szárnyú angyalból álló emlékművet állítanak az 1944-es  német megszállásnak, itt van ez a Marx, aki nem elég, hogy megalapozta a kommunista ideológiát, másfél évszázada még egyéb elítélendő dolgokat is leírt. Rétvári például kifogásolta, hogy a "délszlávokat népszemétnek nevezte műveiben". Amit Engels sem egészen úgy értett, akit valójában Marx idézett.

Nem mennék bele a találgatásba, Rétvári Bencének valaha, bárkik állítanak-e majd szobrot. De ha arra számít, hogy esetleg igen, jól teszi, ha már most ereje teljében elkéri a televíziósoktól a Marx-szobor dolgában felvett nyilatkozatának eredetijét és másolatait, majd az egészet elégeti. Mert, ha másfél évszázad múlva, egy aktuálpolitikai nekiveselkedés előestéjén egyszer valaki megnézi, mit is mondott a nagy előd, esetleg zavarba jön. Vagy ami meg rosszabb, felháborodik. Rétvári ugyanis Marx "négerekkel szembeni különböző megnyilatkozásai" miatt is száműzné a Corvinus korábbi névadójának szobrát.

Igen, igen, négerek. Nem a feketék, afrikaiak. Négerek. És a Marx munkásságának ekézésétől hasznot remélő politikusnak fel se tűnt, hogy négerezett. Pedig akadnak helyek ma is, ahol az ilyen beszéd bőven elég lenne ahhoz, hogy az elkövető szobrát szemrebbenés nélkül kitegyék egy szobortemetőbe.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.