Hitték volna? Csurka nem antiszemita

Kénytelenek vagyunk felülbírálni eddigi véleményünket. Csurka István nem antiszemita. Egészen biztos forrásból tudjuk - tőle magától.

A rendszerváltás óta Csurka István és a zsidóellenesség elválaszthatatlan társak, politikai sziámi ikrek. Csurka már a fontosabb antiszemita írásokból szemléző 1992-es gyűjteményben, a Kirekesztőkben is szerepelt, pedig oda nem kerülhetett be akárki. Az ezredforduló után - a példa kedvéért említjük - külön tanulmányok szóltak róla az Antiszemita közbeszéd Magyarországon címmel kiadott könyvekben.

Bár Csurka az utóbbi években megszűnt tényező lenni, és ezért keveset forgott a neve, sistergős zsidózása cseppet sem lanyhult. 2009-ben különös nagy formát futott. Nemzetmentő hevületében Vona Gáborról, a Jobbik elnökéről kiderítette (igaz, hamisított papírok alapján), hogy "szefárd zsidó", a Jobbik pedig nem más, mint "egy új SZDSZ, zsidó párt". 

Most, hogy Tarlós István főpolgármester jóvoltából - Dörner György hátországaként - az Új Színház egyik prominense lett, Csurka egyetlen mozdulattal visszapenderült a közélet porondjára. De ez még mind semmi. Világossá vált az is, hogy eddig végzetesen félreértettük. A Heti Válasznak adott interjújában kijelentette: "Nem bántok én senkit. Nem vagyok antiszemita."

Ismételjük: Csurka István nem antiszemita.

Ennek alátámasztására elég elővenni azt a közelmúltban közzétett dolgozatát, amelyben Kertész Ákost "túlértékelt talmudistának" és "zsidó létére túlértékelt magyar írónak" minősíti. (Ítélete tiszta alapokon nyugszik. Kertész Ákos alighanem legismertebb könyvéről, a Makráról megállapítja: "Vigyázat! Nem olvastam a regényt, mert kurzusregényekre sohasem volt időm.")

Csurka nem vitatja, hogy akadnak becsületes (a magyarságba beilleszkedett) zsidók is, de Kertész soha nem tartozott közéjük. És sokan vannak olyanok, mint ő: "A talmudzsidó ahol tud, ront, rombol, akadályoz". Ugyanebben a cikkben a "zsidó hódítási törekvések számára oly kedves" Magyarországról ír, jelezve, hogy a "Kádár-Aczél-rendszerben és rendszerváltás utáni folytatásaiban számos talmudzsidó puszta létezésével vívta ki magának az eltartottságot". Egyébként is: "A Kádár-Aczél-rendszer a zsidó hegemóniát hagyta ránk".

A szerző rájött arra is, miben reménykednek a talmudzsidók (mármint a "keresztény elveken nyugvó" kormány megdöntése, a "főhatalom" visszaszerzése érdekében). Abban, hogy "kirobbantható egy széles körű zsidóellenesség a megsértettség talaján. Ezt külföldre aztán pogromként lehet eladni".

Talán ezzel a néhány idézettel is sikerült érzékeltetnünk, hogy Csurkától tényleg fényévnyi távolságra van a zsidóellenességnek még csak a morzsája is. Akinek kevés, olvasgasson tovább: szinte bármelyik cikkét veszi elő, roskadozik a hasonlóan nem antiszemita gondolatoktól. Gazdag a választék. Saját közlése szerint Csurka - amióta a MIÉP elnöke - "ötezer oldalnyi cikket, tanulmányt" írt.

Előfordulhat, persze, hogy valakit a perdöntő bizonyítékok sem győznek meg.

Elvi lehetőségként tegyük fel, hogy Csurka valójában mégis egy velejéig megrögzött, gyógyíthatatlan antiszemita. De legalább szégyelli!

Csurka István MIÉP gyűlésen
Móricz Simon 2007.03.15. Digitális 170. sz. DVD MIÉP gyűlés a Hősök terén Csurka István és David Irving brit történész Felkelés című könyv- március 15.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.