Friss Róbert: Ürgebőr

Az Alkotmányvédelmi Hivatal nyilvánosságra hozott két, a 2006-os őszödi beszéd kiszivárogtatásáról (2007-ben és 2009-ben, a szocialista kormányok alatt) készült titkosszolgálati jelentést, valóra váltva Pintér Sándor januári előzetes vívódását. Ahogyan a belügyminiszter ígérte: anonimizált formában, azaz kihúzott nevekkel, megkurtítva. Hiába követelte Gyurcsány Ferenc a teljes nyilvánosságot, s hiába mondja most Bajnai Gordon, aki 2009 júliusában kormányfőként megismerte a jelentést, hogy: „a közvélemény elé tárt, megcsonkított szövegek nem azonosak az ügyben készült végső összefoglaló jelentéssel, annak következtetéseivel ellentétes megállapításokra próbálják rávezetni a nyilvánosságot”.

A Fidesz megint „itt a piros-hol a piros?”-t játszik a közvéleménnyel. A szalagcímek egynémelyike átveszi a felvételt a Fideszhez eljuttató Guevara nevű célszemély (a 2009 áprilisában Bolíviában meggyilkolt) Eduardo Rózsa-Flores „eszmefuttatását”: „az őszödi miniszterelnöki beszéd kiszivárogtatója egy MSZP-s politikus, aki a miniszterelnökkel és a frakcióval egyeztetve szervezte meg az inkriminátum nyilvánosságra hozatalát”.

Miért? „Hogy időt nyerjenek, továbbá… eltereljék a figyelmet a költségvetési vitákról, illetve rávilágítson az ország rettentően rossz gazdasági helyzetére. A nyilvánosságra hozatalban az MSZP azért választotta a jobboldal/ellenzék bevonását, mert az elhangzás és a médiába kerülés között eltelt hosszú idő magyarázkodásra kényszerítette volna őket, s így az esetleg elérendő céljuk elsikkadhatott volna.”

Rózsa-Flores nem volt hajlandó megnevezni a hanganyagot átadó személyt, a felvétel kiszivárogtatóját, megrendelőjét az NBH nem tudta azonosítani, a kormányfővel szoros kapcsolatban álló „politikus személye találgatás tárgya volt”. Ezek Rózsa-Flores feltételezései. Amit viszont tényként állít: a birtokába jutott felvétel sorsáról szeptember 17-én már egy budapesti Fidesz-irodában döntöttek; később a hanganyag sokszorosítását is itt végezték.

Tekintsünk most el Rózsa-Flores szavahihetőségéről. Tavaly szeptemberben Kósa Lajos Fidesz-alelnök, debreceni polgármester a Fidesz és a maga szerepéről még azt mondta: „Az őszödi kormányüdülő kéményébe Szíjjártó Péter engedett le egy 30 méter hosszú, 5-ös, narancssárga színű mászókötéllel az ominózus 2006-os tavaszi napon… Gyurcsány Ferenc beszédét így vettük fel… a kazettát a Balaton partján ürgebőrbe varrtuk, és a Sió csatornán leúsztattuk… Itt jugoszláv békaemberek vették át, és juttatták Pestre… Így kapta meg a magyar sajtónyilvánosság, amely aztán közölte”.

Kósa Lajosnak nem kellett a kéménybe másznia, a felvételt kézhez kapták.

Szóval hagyjuk Kósát, inkább tépelődjünk mi is, akár a belügyminiszter: mi értelme van annak, hogy négy hónappal a 2006-os választások, a Fidesz által akkor már többször legyalázott Gyurcsány-kormány megszorításainak bevezetése után, az önkormányzati választások előtt a szocialisták, élükön Gyurcsánnyal a Fideszt felhasználva tálalják fel Őszödöt? Lehet, hogy a volt kormányfő kamikáze-típus, de nem eszement, aki jól kiszámíthatóan csak a saját torpedóját robbantja fel.
Az egésznek így nincs semmi értelme. Azon viszont tépelődni is kár, hogy Pintér Sándor vajon miért éppen a kampány idején, a választások előtt bő egy hónappal tett pontot tépelődése végére, és tette ki a honlapra a jelentések hiányos változatát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.