Elégedetlenség és ellenállás

Elégedetlenség  és ellenállás

Általános elégedetlenség fogadta a parlament elé beterjesztett adómódosításokat. Az átrendezés mértéke még a tárgyilagos elemző számára is túl kicsiny.

A kormány például nem mer hozzányúlni az "őstermelő" jogcímen folytatott, nagymérvű kereskedés számlaadási, adózási kötelezettségéhez vagy az eva túl kedvező feltételeihez (volumenhatár vagy adómérték), sem pedig a cafeteria (adómentes juttatások) köréhez. A legfeltűnőbb azonban, hogy a jövő évi 2,5-3 százalékos várható GDP-növekedés bevételi hatását nem adócsökkentésre kívánják felhasználni. Ez pedig legalábbis százmilliárdos nagyságrend, amiből telne arra, hogy néhány kisadót eltöröljenek, vagy a járulékokat nagyobb mértékben csökkentsék. Persze csak a költségvetésből derül ki, hogy csökken-e az államilag finanszírozott főiskolai képzés mértéke a semmit sem érő diplomát adó főiskolákon, vagy hogy tervezik-e a tömegközlekedés olyan mérvű támogatását, hogy a MÁV és a BKV adóssága ne növekedjen tovább. Ez utóbbiban én nem bízom. A szárnyvonalak megszüntetése körüli huzavona arra utal, hogy a veszteségek nem fognak csökkenni, a költségek (üzemanyag!) pedig folyamatosan emelkednek. Bizonyára össze lehetne kotorni legalább százmilliárdot a gazdasági és a földművelésügyi minisztérium feneketlen támogatási zsákjaiban is, de ez lobbiérdekeket sértene, és nagy az ellenállás.

A túl óvatos csomagnak különféle okai lehetnek: nagyon nagy baj, ha a kormány úgy gondolná, hogy a jelenlegi túladóztatás nem árt a gazdaságnak. Még ennél is
rosszabb, ha tartalékolnak, mert a választásokra készülve a keletkező többletet majd szabadon lehet szétosztani a színfalak mögött. Ami még talán elfogadható indok lehet, hogy a kormány ilyen módon lehetőséget kínál koalíciós (csendes-) társának, hogy javaslataival megemelje az adócsökkentések mértékét, és az így javíthassa megtépázott imázsát. Az igazság hamarosan kiderül.

Bauer Péter, Budapest

Jobbos szinergia

A jobboldali médiarendszer törésvonalairól szóló cikkükben írtak arról, hogy a jobboldali sajtó hogyan használja ki a közös tulajdonos adta előnyöket, szép kifejezéssel szinergiákat (Törésvonalak a jobboldali médiarendszerben, szeptember 5.).

Nem írtak viszont arról, hogy ezt az előnyt milyen "érdekes" módon használja egymás között az Echo TV és a Magyar Hírlap. A Hírlap nyáron egész fejléc hoszszúságú címmel adta olvasói tudtára: "Országos kedvenc az Echo TV". A történetben nemcsak az kínos, hogy mindez nem hirdetésként, hanem "cikként" jelent meg, de az is, hogy ezt egy budapesti (!) felmérésre hivatkozva írták. A kedvenc titulust ugyanis azzal érdemelte ki a televízió, hogy a nézettséget eddig sosem mérő M.S. Concord szerint Budapesten a tévézők hat százaléka nézi. Valóban nagy kedvenc lehet az Echo, "eggyel a Discovery után és kettővel az Animal Planet előtt", miként az esetről beszámoló antagon.blog.hu című internetes médiafigyelő furcsállva megállapította. A Magyar Hírlap a címlap mellett egy további teljes oldalt szentelt az Echo TV "kedvencségének". A sort - a tulajdonos Széles Gábor nagyobb dicsőségére - a témáról szóló vélemény-vezércikk zárta, amely a minden más televízió által használt AGB nézettségi adatait csuklóból hiteltelennek nyilvánította.

Ebben a publicisztikában azonban már volt egy olyan állítás is, amelyet a magát üldözöttnek láttató jobboldal ritkán mond ki: "Talán itt az ideje, hogy mindenki tudomásul vegye: az elektronikus médiában megszűnt a balliberális egyeduralom."

Én a két tévével, két napilappal, rádióval és számtalan hetilappal rendelkező jobboldali sajtót látva már a balliberális "túlsúlyban" sem vagyok biztos.

Fekete Balázs, Budapest

Megdöbbentő és felháborító

Megdöbbentőnek és egyben felháborítónak is tartom Ján Slota szlovák "politikus" Göncz Kinga magyar külügyminisztert érintő sértéseit. Még fokozza a történések felett érzett dühömet, hogy ezt egy EU-tagország politikusa teszi egy másik EU-tagország miniszterével szemben. Csak mellékesen kívánom megjegyezni, hogy a megsértett egy hölgy, akinek még a nemét is illik tiszteletben tartani.

Mindezeken túl azért az is érdekelne, hogy az unió diplomáciai berkeiben miért nem reagálnak az ilyen jellegű megnyilvánulásokra. Meggyőződésem, hogy például egy francia vagy egy német miniszteri pozícióban lévő hölgy esetében ilyen történés már kiváltaná a hivatalos ellenérzést, véleményt. Elvárnám, hogy a szlovákiai magyar koalíció politikusai is hangot adhatnának felháborodásuknak a slotai kirohanásokkal szemben (a magyar politikai elitről nem is beszélve). Meggyőződésem, hogy ezen mocskolódások nemcsak a Magyar Köztársaság külügyminiszterét sértik, hanem hazánkat is. Ez pedig minden tekintetben tűrhetetlen, és erélyes választ kíván politikai beállítottságtól függetlenül.

Orosz László, Kismaros

Rólunk

Az október 4-i számukban Angyal címmel megjelent cikk némi pontatlanságot tartalmaz. A képen látható "sárga angyal" ugyanis nem Fiat 500-as, hanem Steyr-Puch 500-as. Micsoda különbség! Ha a szerzőnek, Berkó Pálnak ilyenje lett volna, nem írta volna, hogy "zajos és erősen rázkódó motor", mert a kis Puch kiegyensúlyozott járású, csendes bokszermotorral volt felszerelve. A "D" betűjel pedig nem dízelt jelent, hanem típust. Az igaz, hogy a karosszériát a Fiat-tól vették, s csekély módosítással (pl. a hátsó felfüggesztés) mindvégig ebbe építették a nem kombi változatokat. Innen eredhet a tévedés.

Gajárszki Győző

Örömmel olvastam Szalai Anna írását a Megyeri hídról és tervezőjéről: Hunyadi Mátyásról (Mindenkinek megvan a maga hídja, október 8.). Azt gondolom, hogy a Megyeri híd még sokáig állni fog, sok örömet szerez használóinak. Talán az utóbbi ötven év legkiemelkedőbb (de mindenképpen az egyik legkiemelkedőbb) mérnöki alkotása. A Népszabadság cikke méltán állít emléket a híd tervezőjének, aki eddig ezért a munkájáért - tudomásom szerint - nem sok elismerést kapott a médiától.

Szűcs Endre

Lapjuk október 8-i számában Shiri Zsuzsa Dmitrij Medvegyevet Oroszország kormányfőjeként említi (Putyin nem fogadta Olmertet). Ugyan "csak" helyet cserélt Vlagyimir Putyinnal, de mégis most a FÁK (Oroszország) köztársasági elnöke, míg a miniszterelnök Putyin (ha a valóságban elnökként "funkcionál" is).

Fejér Ferenc

A telefonügyeletre érkezett:

- Nem értem, hogy Para-Kovács Imre (Magyar Tarka, október 3.) miért olyan ellenséges Orosz Józseffel szemben.

- Felháborodtam a Fórum oldal keddi írásai (Szabadai Viktor: A felvonulók kérték, Vári György: Néptelen helyzet, október 7.) miatt. Gyurcsányt akarják megbuktatni?

- Nagyon szeretem az Arcok című sorozatot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.