Egy óriás halálára

A megrendülés első mondata az "ilyen még nem volt". Hogy átléptünk egy határt. Pedig volt már ilyen. Régen túl vagyunk sok határon - igaz, megszokhatatlanul.

Sportolót gyilkoltak, ami önmagában is fokozza a borzalmat, mert a sportoló arra való, hogy szeressék, és kész. Egy 26 éves, nagyszerű román játékos veszítette az életét Veszprémben, s védelmében egy horvát és egy szerb kézilabdás szenvedett életveszélyes sérüléseket, s a hírek szerint a támadók között sok magyar cigány volt. Minden együtt, ami egy túlírt forgatókönyvből az utolsó szóig kihúzandó volna, mert undorító és melodramatikus. Itt van kihúzhatatlanul.

Ahogy itt volt már annyi minden. Simon Tibort, a Fradi legyőzhetetlennek tartott futballistáját Budapesten egy elegáns szórakozóhely előtt verték agyon a rendfenntartók 2002-ben. Elképzelhetetlen volt ez addig. Matolcsi Józsefet az IBF interkontinentális bokszbajnokaként az ecseri diszkó előtt késelték meg néhány éve. Szeles Mónikát meccs közben döfte meg egy őrült. Ő túlélte, a pályafutása alig. Megtört. Ahogy a Ferencvárosnak is azzal lett vége, hogy jellegzetesen nem cigány szurkolói egy elveszített bajnoki cím miatti bosszú jegyében végigrugdosták az ellenfél edzőit, játékosait, de még a sajátokat is.

Amikor eljut a direkt erőszak a sportig, ott vége lesz valaminek. A Liverpool futballcsapatának évtizedekre volt szüksége, hogy Brüsszel után magához térjen.

A veszprémi kézilabdázás - a sportvilág egyik hungarikuma - ezért nagy veszélybe került. Ha lehet, még vétlenebbül, mint a Liverpool csapata a Heysel-katasztrófa idején.

Ennek a gyilkosságnak a hatásai azonban a teljes magyar életet feszítik tovább. Ha igaz, hogy a támadók között sokan cigányok voltak, akkor tovább erősödik a már most is érezhető megelőző-megtorló hangulat az országban. A Jobbik belső politikai bosszút hirdet. Félő, még inkább gárdahangulatba kerül az emberek nagy része.

A most áldozattá vált Cozmát három éve is leszúrták egy verekedésben. Túlélte, és nem készültek egymásnak menni miatta népcsoportok sem. Tegnap Budapesten egy 12 éves fiú késelt meg (18 éves barátjával) egy 31 éves dorogi férfit. Nincs információ, amely szerint a bőrszín szerepet játszott. Megy ez anélkül is. Angliában például már rendszeressé vált a középiskolákban a késelés - minden rétegben. Nem vigasz.

Nálunk most azonban minden, egyébként is nehéz helyzetben lévő roma retteghet. Őket érheti a bosszú. És minden, csapatban, felfegyverkezve támadó roma továbbra is biztonságban van. E tekintetben sincs szerepe a bőrszínnek. Ugyanígy nincs, ha magyarok, ukránok, szerbek, nigériaiak vagy bárki más a támadó. Gengjeik nem fognak rettegni. Csak a gyengék, a csórók vannak most már végképp nagy bajban. Az erősebb cigányoktól félő magyarok, a mindenkitől rettegő, kiszorított cigányok. Mint háborúban a nép. Olyan bajban vannak, amilyenben egy 211 centis óriás is tud lenni, ha segíteni akar egy nőnek, de szemben nincs civilizáció, csak erő és fegyver. Marian Cozmát már csak gyászolhatjuk, nekünk azonban még van egy esélyünk ellenük: megőrizni a büntetés rendjét, kultúráját és pátoszát - erejét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.