Csak a beteg hal bele

A nemzeti összefogás kormánya túl sok ígéretét eddig nem teljesítette. Adós maradt például a megszorítások nélkül is mindenkinek jólétet biztosító gazdaságpolitikával. Más területen viszont példás következetességgel halad a magának kijelölt úton: a büntetőpolitikában maradéktalanul érvényesül a sokat emlegetett szigor. A tényleges életfogytig tartó büntetés – igazi hungarikum – az alaptörvénybe került, van a visszaesőket sújtó három csapásunk és kevéssé jogállami büntetőeljárási törvényünk.

Ugyancsak szomorú világ köszöntött a bagatell vétségek – a szabálysértések – elkövetőire. Tavaly nyár óta becsukhatják például a kisebb kárt okozó tolvajokat – beleértve a 18 év alattiakat, vagyis a gyerekeket, fiatalkorúakat. Majd jött az újabb célcsoport: a hajléktalanok kiűzetése érdekében idén januártól az önkormányzatok szabálysértéssé nyilváníthatják a közterület rendeltetésellenes használatát. Néhol éltek is a lehetőséggel, bár sokra nem mentek vele, mert a legfeljebb harmincezer forintos büntetést e körben behajtani reménytelen.

Akkor viszont zárják be őket – javasolja a Fidesz hajléktalanügyi szakértőjévé avanzsált kerületvezető, a polgármesteri lobbi néhány más tagjával közösen. A parlament éppen most vitatkozik erről, de ne legyen kétsége senkinek: azt, aki életvitelszerűen tartózkodik közterületen, s másodjára érik tetten, be fogják csukni, mert a százötvenezerre emelkedő bírságot még kevésbé tudják majd tőlük beszedni.

És még csak jövőre jön a feketeleves. Mindenkit rács mögé dughatnak, aki fél éven belül két szabálysértést követ el. Ehhez elég a közlekedési szabályok kisebb megszegése, magyarul: ha valaki egyszer vezetés közben telefonál, másodjára nem csatolja be a biztonsági övet, akár kanyarodhat is a fogdába. Kész szerencse, hogy például sebességtúllépés miatt csak közigazgatási bírságot szabhatnak ki, a notórius gyorshajtók tehát megússzák. S ha ez nem elég: a helyszíni bírság felső határa ötvenezerre – ami több, mint a közmunka havi bére –, a szabálysértési eljárásban kiszabható pénzbüntetésé 2013-tól háromszázezerre nő. Függetlenül attól, hogy ki mit követett el, csakis a hatóságokon múlik, hogyan ítélik meg egy záróvonal átlépését.

A hazai fizetésekhez képest drákói lesz a szigor. A szándék jó: a kormány mindenkit jogkövető magatartásra akar szorítani. De átkozottul rossz utat választottak: a kegyetlen szankciók helyett a megelőzésre kellene több figyelmet fordítani. Elérni, hogy ne is következzék be a jogsértés. A szakma bizonyára tudna jó néhány megoldást javasolni. Ami nem a nulla tolerancia, mert az máshol sem vált be.

A hajléktalan például nem jókedvében használja „rendeltetésellenesen” a közterületet, az autós fél éven belül kétszer lelkiismeretesen vezetve is hibázhat. Szóval nagyrészt csak tüneti kezelés folyik, amibe a végén a beteg szokott belehalni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.