Boros Jenő: Győri hiányzó

Felsorolni szinte felesleges, hogy miért érdemes megbecsülni a Magyarországon beruházó cégeket, legyenek azok hazaiak vagy külföldiek. A lényeg, hogy hosszú távon is biztos állásokat kínáljanak és adót is fizessenek az államkincstárba, amiből az oktatást, az egészségügyet egyáltalán működtetni lehet.

Az különösen jó, ha a beruházó nem csak termel nálunk, hanem kutat, fejleszt, oktatási intézményekkel együttműködve segíti is a szakképzést. Ezeken a területeken már két évtizede sínen van a legnagyobb exporttermelő ágazat, ami a közúti járműgyártást tekintetében nem mérnökien pontos, de kifejező. Mert különösen itt van igény egyre több magasan képzett szakemberre. A ő oktatásukat az itthon működő cégek is támogatják, legyen az beszállító, motor-, vagy autógyártó.

Nevesítve: Audi, Bosch, Continental, Mercedes és Opel, de sorolhatnánk még vagy száz márkát, mely az elmúlt húsz évben nem csak megmentette, de fejlesztette is az immár százezer embert foglalkoztató járműipart. 

Az ágazat beruházásait olyan embereknek köszönheti, mint Martin Winterkorn. A világszerte több mint félmillió embert foglalkoztató VW konszern elnökének jelentős érdeme van abban, hogy napjainkig az Audi 5,7 milliárd eurót ruházott be és tízezernél több munkahelyet létesített Győrben, ahol nemcsak profi autóipari kollektívát sikerült kialakítani, hanem a cég az ETO stadionjába vitte napjaink legjobb focicsapatát, a Bayern Münchent.

Legalábbis egy barátságos mérkőzés erejéig, amelyen megjelent a szabadságát megszakító Winterkorn konszernelnök, aki egyébként jó kapcsolatokat ápol az ugyancsak focirajongó Orbán Viktorral. Mert hogy ez is egy gesztus volt a magyar miniszterelnök felé, aki viszont nem tudott megjelenni az ETO stadionban, ahol az Audi Hungaria huszadik születésnapján.

Állítólag a Bayernt vagy az Audi által szponzorált más sztárcsapatot is szívesebben látott volna Székesfehérváron ezen a vasárnapon. Az biztos, hogy az ETO-Bayern derbi egyszerű focigála volt, és nem bajnoki tétmérkőzés, ám az is biztos, hogy a miniszterelnök megjelenése a teltházas győri stadionban még barátságosabbá tette volna a találkozót a német és magyar szurkolótábor között – és a gazdasági kapcsolatok térfelén is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.