Az MNB kamatlába

Magyarország szinte valamennyi fogyasztási termékét importálja, ugyanakkor exportja igencsak gyenge lábakon áll, hisz az export zömét adó ún. gépipari cikkeket előállító, szinte kizárólag külföldi tulajdonban lévő cégek (pontosabban leányvállalatok) működésmódját tanulmányozva kiderül, valójában a termékek nem viselkednek önálló, piacképes exportáruként, azok kizárólag a még mindig olcsó, gyenge piaci pozíciójú, kiszolgáltatott magyar munkaerő exportjának hordozói.

Dr. Kertész Krisztián a lap február 9-i cikkében (A Nemzeti Banknak kell lépnie!) egy paraméterre szűkíti az ipartalan Magyarorország gazdaságának rendezési tervét, szerinte  "a mai nagyon súlyos gazdasági helyzetre egyszerűen nincs jó költségvetési lépés!", a járulékokkal és adókkal történő bíbelődés helyett "...szinte azonnali megoldást jelenthetne egy radikális kamatcsökkentés (ahogy ezt a külföldi jegybankok is csinálták világszerte)...".

Nem célom a cikkben foglalt javaslatok részletes elemzése, különösen nem a gazdaságnak az inflációval történő javítása, amely számomra olyan gyógymódnak tűnik, mint alkoholistának az első másnapi pohár, itt csak az elemzés szerint a kamatcsökkentés miatt bekövetkező legfontosabb hatás, a forint árfolyamesésének egyetlen következményére hívnám fel a figyelmet.

Egy ország valutájának árfolyama egyensúlyi viszonyok között teljesen közömbös, tehát mindegy hogy pl. egy euró 1, 250, 300 vagy 1000 forint. Az árfolyamnak nem az állandósult, hanem a változó értéke hat a gazdaságra, illetve a gazdaság válasza hat vissza az árfolyam változására. Így, ha a Nemzeti Bank perturbációt hajt végre az árfolyam változását lényegesen befolyásoló kamaton, arról is nyilatkozni kell, milyen lesz a gazdaság szereplőinek válasza, és az új egyensúlyi állapot milyen időbeliséggel és esetleges lengésekkel alakul ki. Mindezt a szerző nem tárgyalja, így aztán az árfolyamgyengülés miatti többletbevételek kalkulációját meglehetős kétellyel kell elfogadnunk.

A szerző a szokásos sztereotípiával él, miszerint egy ország valutájának leértékelése erősíti az exportot, s mivel az importgyengítő hatás takarékosságra ösztönöz, összességében a leértékelés kedvezően hat a gazdaság működésére, az ország bevételeire. Nos, az árfolyamváltozások hatása az export-importra attól függ, hogy az illető termék ára az ország, vagy a külpiac nem változó, külföldi valutájában van meghatározva. Ha az ár a külpiaci valutában meghatározott, az exportért leértékelés esetén több, felértékelés esetén kevesebb hazai valutát kap az exportőr a bankoktól, miközben az ország külföldi valutabevétele változatlan. Ám ha az exporttermék ára a hazai valutában fixált, az exportért kapott hazai valuta mennyisége változatlan, miközben az államnak a külföldi valutából kevesebb bevétele lesz.

Ez utóbbi szituáció nemcsak pl. a gazdaságilag roppant erős USA-val történik meg, hanem a mi kicsi, gazdaságilag gyenge országunkkal is. Amíg tehát az USA számtalan termékének ára a dollár aktális euro vagy jen paritásától függetlenül állandó dollár értékű, és mind az amerikai exportáló cégnek, mind magának az Államoknak lényegében észrevétlen marad az árfolyamváltozás, hisz a pénzügyi tranzakció dollárban történt,  addig a külföldi tulajdonú, export bérmunkát végző magyar vállalatok dolgozóinak munkabére, s ezáltal az állami bevételeket adó járulékok és adók is forintban vannak rögzítve, és mivel a külföldi tulajdonos lényegében csak a munkabért és azok járulékait utalja át a magyarországi bankoknak, így a magyar állam külföldi valutabevétele (euró, dollár) csökken a forint leértekelődésekor. A valutabevétel csökkenés számolható is, ha pl. 50 százalék a bérmunka-export aránya a teljes exporton belül, 10 százalékos árfolyamcsökkenés a valutabeáramlásnak kb. 5 százalék intenzitáscsökkenését idézi elő.

Valójában itt van az óriási kérdés a forint devalválásával. Az ország (és állampolgárai) nem forintban, hanem külföldi valutában van eladósodva. Az árfolyamcsökkenés miatt e valutákból csökken a bevétele, így megválaszolatlan az a kérdés, hogyan is javítja ténylegesen a magyar gazdaság helyzetét a forint leértékelése. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.