Az első választási sokk után

Akik azt mondják: bejött a papírforma, nem látják vagy nem akarják látni a választások valódi üzenetét. Június 7. aggodalommal kell, hogy eltöltsön minden felelős, a parlamentáris demokráciában hívő polgárt. OLVASÓI LEVÉL

A szocialistáknak szembe kell nézniük csúfos vereségük okaival, hétévnyi kormányzásuk minden kudarcával: a jóléti osztogatás és a megszorító intézkedések egymást kioltó hatásával, a nagy szerkezeti reformok elmaradásával, a gyurcsányi örökséggel, a hiteltelenség problémájával. Ezt nem lehet úgy kezelni, mintha eddig nem a szocialista párt kormányzott volna. Nem lehet a felelősséget egyedül a volt kormányfőre hárítani.

Szembe kell nézniük az eredménnyel a liberálisoknak is. Arra, hogy a rendszerváltó SZDSZ alig több mint hatvanezer szavazatot kapjon, senki nem számított. A "kinn is vagyunk, benn is vagyunk" játék nem hozott szavazatokat. A párt a létéért küzd. Még nem tudni, ki követheti Fodort a pártelnöki székben. Valaki az ő köréből? Esetleg Gulyás József, továbbra is a klaszszikus liberális elvek talaján állva? Vagy Kóka János, s a mögötte álló régi nagy mogulok? Kivel lehet újra versenyképes az SZDSZ immár az LMP-vel szemben? A tavalyi szoros elnökválasztási eredmény kiegyezésre késztette a két tábort - a vereség mindkét tábor eredménye. A legmagányosabb párttá váltak.

S nem lehet feltétlen az öröm a jobboldalon sem. Hiába manifesztálódott a Fidesz régóta mért nagy népszerűsége, elindult egy folyamat, amely a számára is egyre nyomasztóbbá válhat. Érdemes lenne elgondolkodnia Orbánnak, miért, hogy szinte valamennyi közvélemény-kutató cég 65 és 71 százalék közé "lőtte be" a Fideszt, s a Jobbik bejutását csak halványan merték megjósolni, s ehhez képest a Szövetség "mindössze" 56 százalékot szerzett, s a kis radikális párt nyomasztó erőt mutatott fel június 7-én. Ma már többről van szó, mint hogy megbukott az "egy a tábor, egy a zászló" elve. (Az már nem működött 2006-ban sem, miután minden ellenséges akció ellenére sem sikerült a Fidesznek elsüllyesztenie a Fórumot, amely most is a vártnál jobban teljesített.)

A palack szelleme önálló életre kelt. Vonáék önbizalma egyre erősebb, s egyre kérlelhetetlenebb ellenfelévé válhatnak a konzervatív erőknek. A parlamenti pártoknak közös a felelőssége abban, hogy ezt a légvárakat építő, kirekesztő, Magyarországot a harmincas évekbe visszahúzó erőt feltartóztassák, s a Jobbik által meglovagolt kérdésekre őszinte, adekvát válaszokat adjanak.

Rechtenwald Kristóf történész, politológushallgató, az MDF szegedi szervezetének tagja

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.