Akkor jöjjön a gárda?

Ha minden erkölcsi alap összeomlik, jöhet a Gárda, akár a régi is, ha elég erővel teszi, akkor minden ügyben az erősebbnek van igaza, és kész.

Vona Gábor könnyen válaszolt tegnap a Reggel című műsorban arra kérdésre, miért veszi semmibe a bíróságot, és általában a jogrendszert, miért gondolja, hogy ha a feloszlatott Magyar Gárda neve elé beállítják az „új” jelzőt, egyébként semmi sem változik, akkor egy jogerős ítélettel szembemenetelhet a Csapat, mintha egymást követően három bírói fórum ki sem mondta volna, hogy oszolj!

Vona nem értette a problémát, kitérőnek is csak jóindulattal nevezhető válasza szerint a magyar emberek szeretik a gárdát, amely még soha erőszakot nem alkalmazott. (Mintha az atombombával csak akkor lenne probléma, amikor ledobják.)

Páva Zsolt, Pécs polgármestere Vonánál nyíltabban fogalmazott. Miután a Fővárosi Bíróság immáron jogerősen elutasított minden olyan beadványt, amellyel meg akarták akadályozni a tubesi lokátor építését, bejelentette, márpedig Pécs fölött nem lesz radar. Sorompót állítanak a hegyre vezető útra, oda nehéz járműveket nem engednek fel, márpedig talicskával aligha lehet felhordani mindazt, ami a rengeteg kis őralkotmány kiváltásához szükséges, NATO-szabvány gigalokátor felépítéséhez kell. A biztonság kedvéért még oda is sátorozik csütörtökről péntekre virradóra a polgármester, hogy ha kell, a tankok vagy mi a csudák elé vesse magát.

Erőltessünk komolyságot az arcunkra, s hivatkozzunk a híres római jogtudósra, Ulpianusra, akiből bizonyára az ismert ügyvéd, Páva doktor is vizsgázott: „Az ítélt dolgot (jogerős ítéletet) igazságként kell elfogadni”. Már akkor úgy gondolták, hogy jogerős ítélettel a kézben csak azon lehet gondolkodni, miként kell végrehajtani. Ettől még rendkívüli perorvoslattal lehet próbálkozni, mint teszi azt most Pécs is, de ez nem változtat ezen a kötelességen.

Vannak alapigazságok az életben: ha egy gyerek éhes, adni kell neki enni, ha egy nő kéri, segíteni kell, ha orvos vagyok, gyűlölnöm kell a fájdalmat, ha jogász, vigyázzba állok a jogerős ítélet előtt. Ha nem vagyok jogász, akkor is. Nem kell elfogadnom, ahogy az sem fontos, hogy az éhes gyerek rokonszenves legyen. Attól még megetetem. A jogerős ítéletet pedig végrehajtom.

Ha nem így teszek, számolnom kell azzal, hogy bármi megtörténhet a világomban, mert az egyik tartóoszlopot kivertem. Ha szerencsém van, másokra omlik – ezt egy ügyvéd talán vesztes helyzetben még megkockáztathatja –, ha nincs szerencsém, és ez a normális, mindenkire omlik. Most omlás van. Egy polgármester ilyen erkölcsi kockázatot nem vállalhat.

Ha igen, jöhet a Gárda, akár a régi is, ha elég erővel teszi, akkor minden ügyben az erősebbnek van igaza, és kész. Akkor az győz, aki őrző-védő szolgálatot tud állítani az igazsága mellé. Mint Páva doktor városa a vízmű francia tulajdonosaival való vitájában.

Pécs tegnap ragyogó arccal felvonultatta a város főterére a mindenki karácsonyfáját. Ami azonban még mindig a teherautó platóján vesztegel, mert a Széchenyi teret átépítő vállalkozás nem lát módot arra, hogy ráengedje a munkaterületre a fenyőfát. A bíróságokon viszont kezdődik a téli ítélkezési szünet. Legalább nem kell várni, egyből jöhetnek a biztonságiak fát állítani, jézuskázni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.