Adomány

Ez a legjobb költségvetés, amit kisebbségi kormány Magyarországon valaha benyújtott - jelenthetjük ki nagy bizonyossággal.

 

Az már azonban nem biztos, hogy lesz-e majd másik is, amivel összehasonlíthatjuk. A dolgok jelenlegi állása szerint ugyanis a szabad demokraták valószínűleg nemet mondanának erre a büdzsére. Ez az álláspont természetesen még változhat - meggyőzhetik még egymást a felek -, és elképzelhető némi fordulat a szavazások során is, de ma nem látszik a közeledés. Sőt.

Amikor Gyurcsány Ferenc az Idősek köszöntése elnevezésű rendezvényen bejelenti a szépkorúak jubileumi juttatásának rendszerét, teljes mértékben szembemegy azzal, amit a liberálisok képviselnek a költségvetési háttértárgyalások során. Az SZDSZ ugyanis a költségvetési plafonról szóló javaslatával - kimondva vagy kimondatlanul - azt üzente a szocialistáknak és a miniszterelnöknek: faragjon óriásit a szociális juttatások mai rendszerén.

Közeledés legfeljebb a politikai bejelentések szakmai megalapozottságában van.

Liberális oldalon példának okáért egyre gyengébben magyarázható az szja csökkentésére vonatkozó javaslat - pedig ebből indul ki az egész költségvetési megszorítás. Ha már spórolnának pár százmilliárdot, azt - szakmai szempontok alapján - biztosan nem a jövedelemadóban kellene visszaadni. A jövedelemadó - általuk javasolt - sáveltolása ugyanis nem növeli a versenyképességet, ám biztosan csökkenti a bevételeket és növeli a kiadásokat. A nettó keresetek gyorsabb növekedése nagyobb mértékű nyugdíjemelésre kötelez ugyanis. Ám ennek fedezetét a bruttó bérek emeléséből származó járulékbevételi többlet kellene hogy adja. Ha viszont egy adócsökkentés miatt a bruttó béreknél gyorsabban emelkednek a nettó bérek, akkor a nagyobb nyugdíjemelésnek nem lesz meg a fedezete. Vagyis: ha a liberálisoknak gondjuk van a magas szociális juttatásokkal, akkor nem épp a legjobb irányban csökkentenék az adót.

A másik oldalon viszont mindjárt itt van a jubileumi támogatás -ismerős forma a cégek életéből: a törzsgárdatagság elismerése a jó munkaerő megtartásának eszköze. Állami juttatásként viszont érdekes forma. Egy cégnél lehet - választás szerint - ott maradni. Sokáig élni nem döntés kérdése. Érdem a szép kor - és szükséges lehet a nagyobb összeg is. De a 89 évesek nem érdemelnének meg 89 ezer forintot? Vagy nem háborítja majd fel a magyar adófizetőt, hogy az olcsóbb élet reményében ideköltöző német nyugdíjas kap apanázst?

Egyébként pedig: kínos, hogy a jubileumi támogatás - nem túl nagy összeget jelentő tétele - nem szerepel a hétfőn benyújtott költségvetési tervben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.