A láthatatlan tömeggyilkosok ellen

Csak azt látták, hogy tízméteres magasságban zöldes-sárgás felhő közeleg feléjük. Menekülni se tudtak, a németek által 1915. április 22-én bevetett klórgáz elképesztő pusztítást vitt véghez a franciák soraiban. Tíz perc alatt ötezren vesztették életüket, több ezren szenvedtek életre szóló, súlyos sérüléseket Ypernnél. Annál a belgiumi falunál, ahol megkezdődött a modern hadviselés új fejezete. Ahol először vetettek be vegyi fegyvert csatatéren.

Közel száz évvel később az a nemzetközi szervezet, a hágai székhelyű OPCW kapott Nobel-békedíjat, amelyik célja, hogy világszerte betiltsák és felszámolják a vegyi fegyvereket. Az elismerést megérdemlik, hiszen a legrémesebb fegyverek egyikétől próbálják megszabadítani az emberiséget. Egy láthatatlan, megfoghatatlan, legfeljebb a bűzéről felismerhető tömeggyilkostól.

Ilyenből sajnos van még bőségesen. Legutóbb a szíriai polgárháborúban vetették be. Most az OPCW szakértői azon dolgoznak, hogy az Aszad-rezsim megszabaduljon ettől az arzenáltól. Amit eddig zsarolási eszközként is fel tudott használni a felkelőkkel vívott polgárháborúban. Akiknek állítólag szintén vannak vegyi fegyvereik.

A XX. század a tömegpusztító fegyverek korszaka volt. Vegyi fegyverrel pusztították el a nácik a zsidók millióit. Az amerikaiak két atombombával kényszerítették térdre a japánokat és üzentek a Szovjetuniónak.

A hidegháború a kölcsönös rettegés és elrettentés jegyében telt. Miközben a berlini fal leomlása óta a nyugati világ a tömegpusztító fegyverek felszámolását szorgalmazza, a Közel-Keleten és Ázsiában sok ország és sok diktátor ezekben látja a hatalom zálogát. Meg az ellenség elpusztításának leghatékonyabb eszközét. Ahogy Szaddám Huszein rezsimje is bevetett vegyi fegyvereket a kurdok ellen, a Halabdzsah elleni 1986-os gáztámadás a modern idők legnagyobb, a polgári lakosság elleni vegyifegyver-támadása volt.

Az OPCW a szíriai vegyi fegyvereket valószínűleg sikeresen begyűjti és megsemmisíti. A nemzetközi szervezet azonban az olyan globális játékosokkal szemben, mint az al-Kaida, tehetetlen. A rettegés arénájában – a minap elhunyt amerikai politikai thrillerszerző, Tom Clancy regénye után szabadon – ott van annak kockázata is, hogy terrorista szervezetek tömegpusztító fegyverekhez jutnak, és azokat be is vetik. Az OPCW-t mindenképpen meg kell süvegelni, de illúzió azt gondolni, hogy ők majd ezt a kérdést is megoldják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.