A hatáskör hiánya

Tőzsdei kis-befektetőként, és az ország pénzügyi, gazdasági helyzetét is évek óta figyelemmel kísérő állampolgárként szemlélem a PSZÁF tényleges tevékenységet álcázó okos (?!), elegáns, a médiákban átlag feletti szakértelmet sugárzó, fontoskodó megnyilatkozásait, kezdetben csodálkozva, manapság egyre bosszúsabban. Ennél már csak az bosszant jobban, hogy az illetékes minisztériumok miért nem figyelnek fel semmittevésükre. Csak nem ez az elvárás velük szemben?

A jelenlegi gazdasági helyzetben sokkal hatékonyabb, az ország és az állampolgárok érdekeit éberen figyelő, problémákat feltáró és javaslattevő tevékenységet várhatnánk el tőlük, joggal. Ezzel szemben passzív módon csak figyelik a történéseket, a háttérbe húzódva lesik, hogy majd a kormány - vagy személyesen a miniszterelnök - átvállalja tőlük a feladatokat, valamint a döntéssel járó felelősséget...

Példának okáért:
- Két éven keresztül, bejelentett felügyeletük mellett működhetett úgy a MÁV Biztosító, hogy szétlopták az ügyfelek által befizetett vagyon jelentős részét,  a károkat átterhelve a vétlen polgárokra.

- Egy évtizede tűrik a bankok egyoldalú szerződés módosításait a hitelek kamatrátáit illetően.

- Több száz, vagy ezer kötelező gépjármű felelősségbiztosítással rendelkező vétlen állampolgár jogos igénye okán sem képesek fellépni a felelőtlen károkozók fizetni nem akaró biztosítójával szemben, mondván, hogy nincs rá jogosítványuk.

- Hónapok óta gyermeki rácsodálkozással szemlélik a Provident Biztosító vérlázító hirdetését a 200 százalékot meghaladó THM mellett történő hitelezésről.

- A magyar tőzsde (BÉT) 2006. óta tartó folyamatos mélyrepülését részben előidéző gátlástalan, az ország nehéz gazdasági helyzetében is csak a saját pénzügyi gyarapodásukat szem előtt tartó, hatalmas pénzügyi háttérrel rendelkező spekulánsok ország rontó játékait is képesek voltak évekig tűrni. A tőzsdei short-ügyletek felfüggesztését is a miniszterelnöknek kellett kezdeményezni pár nappal ezelőtt, pedig nálunk gazdagabb államok is megtették már ezt korábban.

A legtöbb felvetésre széttárt karokkal, a semmittevés fenntartásának igényével reagálnak. Nincs hatáskörünk, mondják, és visszahúzódnak biztonságos elefántcsont tornyukba.
Csak nekünk állampolgároknak nincs hová bújnunk az ilyen hatásköri hiánytól „szenvedő" szervezetek okozta problémák elől.
   

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.