A 14-es csapdája

A Fidesz teljesítette unortodox küldetését: kialakította azt a választási rendszert, amelyben a lehető legnehezebb leváltani a Fideszt. A szisztéma egyúttal azt is garantálja: ha a csapat a helyén marad, a lehető legkisebb demokratikus legitimációval folytathatja értelmezhetetlen kalandját. Járulékos veszteség, a 14-es csapdájának kiteljesedése, hogy ha mégis – a most még kevéssé valószínű – váltás következik be, akkor a rommá vert struktúrák miatt lényegében kormányozhatatlan ország várja új irányítóit.

Ahogyan a választási regisztráció bevezetésével, a kampányszabályok megváltoztatásakor sem motiválta más a narancssárga projekt vezetőit, mint hogy kiszorítsák a politikailag kevésbé tudatos választópolgárokat a szavazásból. Nem titok: főként a szegény, az amúgy is lehetetlen helyzetből a reménytelenségbe taszított réteg marad távol az urnáktól. Mert nincs elég ereje és információja, hogy nekivágjon a regisztrációs útnak. Jellemző, hogy a nemzetközi baloldalhoz tartozó gondolkodónak még erős tudatmódosítók hatása alatt sem nevezhető Sólyom László jelezte: az alkotmányosság próbájának tekinti a választási regisztráció ügyét.

S mintha nem lenne elég a feliratkozás bevezetése, azt is törvénybe iktatják, hogy a kereskedelmi tévékben és rádiókban, valamint az internetes hírportálokon nem tűnhetnek fel a pártok kampányreklámjai. Nehogy a médiumokban leadott hirdetések megzavarják a publikumot.

Ha nem zavarodott máris meg. Egyetlen jel sem utal arra ugyanis, hogy a választási verseny résztvevői a ma ismert keretek között mérkőznek meg 2014-ben. A Fidesz jogállamánál még a görög gazdaság állapota is stabilabb. Az illetékesek nyilván folyamatosan monitorozzák a célközönséget, s amint úgy látszik, hogy az ellenzék fölülkerekedhet, beavatkoznak. Ilyen esetekben elő szokott lépni egy Rogán- vagy Lázár-típusú politikaipari vállalkozó, s bedob egy módosító indítványt. Még az sem kizárt, hogy népegészségügyi okokból a futballakadémisták voksa kettőt ér majd, esetleg a regisztráció elfogadásáról egy Kubatov Gábor vezette nemzeti konzultációs grémium dönt.

Persze ezek csak szánalmas álpoénok, igaz? Volt idő, mikor ezt mondtuk volna. Nem titok, 2010 tavaszán mosolyogtunk azokon a dolgozatokon, amelyek az orbáni jövőt részletező jóslatokat közvetítettek. Sóhajok kíséretében küldtük tovább az autokrácia kialakulását feltételező szövegeket. Ám lassan ideje megcímezni a bocsánatkérő leveleket. Pedig az utóbbi évtized Fidesz-retorikája után nem feltételeztük, hogy éppen a gyávaság vezérli majd a kormányt. Márpedig, aki a tiszta versenyt ellehetetleníti, az fél. Ha biztos lenne benne, hogy a közjót keresi, s a társadalom hasznára válik munkája, akkor egy az egyben is beszállna a ringbe. De ez a párt már a mérlegelésnél manipulál.

Orbán Viktor és válogatottja belelökte az országot a 14-es csapdájába, ahonnan kimászni csak csöppet van több esély, mint a műfaj 22-eséből való távozásra.

Szép munka volt, fiúk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.