'Nem egy megoldás'

Miután a munkaadók megegyeztek Matolcsy miniszterrel abban, hogy nem kötelezik magukat semmire, s ennek fejében a kormány békén hagyja őket, a bérkommandó rövid története a dolog érdemét tekintve véget ért.

Az ellenzék vezére idejében figyelmeztette a miniszterelnököt: „Na, de hát kommandókat fog kiküldeni, az nem egy megoldás!”. Idő: 2005 július 8.. Szereposztás: ellenzék vezére – Orbán Viktor; miniszterelnök – Gyurcsány Ferenc.

Két héttel korábban jelentette be az ellenzék mai vezére, Mesterházy Attila, akkoron államtitkár, hogy árkommandót állít fel a kormány, hogy ellenőrizze: az árakban is érezhető lesz-e januártól az áfacsökkentés. A szociális minisztérium szerződést kötött civil fogyasztóvédelmi szervezetekkel, hogy razziázzanak szaporán, nehogy lenyeljék a sunyi kereskedők az áfacsökkentést. A jóknak védjegyet, a rosszaknak alapos hatósági ellenőrzéseket és feketelistát ígértek. Azt hitték, elég az ő potenciájuk ahhoz, hogy megerőszakolják a piacot, de tévedtek. Ezt akkor a Fidesz (az SZDSZ-szel együtt) előre látta. Csak önmagát nem látta előre.

Azon a tévévitán, amelyen a fent idézett figyelmeztetés elhangzott, Orbán Viktor azt is kikérte magának, hogy ő az egykulcsos szja híve lenne. A mögötte álló Magyar Nemzet pedig vezércikkben óvta a nemzetet ettől a népellenes ötlettől: „SZDSZ-országban a gazdagoknak kedvez az egykulcsos adórendszer is, hiszen a kis fizetésűeknek semmit, de a nagy fizetésűeknek további hatalmas előnyöket juttat. Kóka és Gyurcsány nem kíván többé negyven százalékot adózni a jövedelme után”. (Balavány György, 2006. január 19.)

Persze nem is úgy valósult meg az egykulcsos szja, ahogy azt SZDSZ-országban elképzelték, mert nem a felhalmozott vagyonokat terhelő adók jelentős kiterjesztésével, hanem éppen fordítva, gyakorlatilag teljes felszámolásával párosult. És együtt járt a nagy jövedelem adójából teljes egészében, a kis jövedelem adójából alig levonható, a munkanélküliek számára pedig nem létező gyerekkedvezmény felélesztésével. Ezért aztán Fidesz-országban háromszorosan kedveznek a gazdagoknak SZDSZ-országhoz képest.

A bérkommandónak – amelynek ötletét nyilván keserű mosollyal fogadják a válságsújtott ágazatokban (például nálunk a sajtóban), ahol a fizetések véletlenül sem fölfelé mozdulnak, ha mozdulnak – lényegében a magas jövedelműek zsebébe tömött pénz egy részét kellett volna a vállalkozók zsebéből kimarnia. Azért, hogy az alacsony jövedelműek reálkeresete a beígért nagy adócsökkentés után csak annyival csökkenjen, amennyit a forint romlik. A pénz egy másik részét viszont gond nélkül, költségvetési eszközökkel egyszerűen el lehet venni a rászorulóktól, le lehet csapni a munkanélküliek ellátásából, a foglalkoztatás támogatásából, a segélyekből stb.

A Fidesz nyolc éven át folyvást (és joggal) kevesellte a szociális gondok kezelésére fordított összegeket, és jelezte, hogy másképp lesz ez majd, ha ők kormányozzák az országot. És másképp is lett valóban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.