Quo vadis, Ukrajna?

Az elmúlt hetek ukrajnai eseményei radikális változást hoztak Ukrajna – és ezzel Európa – politikai helyzetében. De a változások végeredménye még mindig kérdéses.

Vannak, akik fasiszta diktatúra veszélyével riogatnak, mások viszont gyors demokratizálódásban reménykednek. A probléma azonban ennél sokkal összetettebb, és olyan kérdéseket is felvet, mint Ukrajna területi egysége.

A helyzet – a látszattal és sokak reményeivel ellentétben – korántsem egyértelmű. A retrográd és a haladó erők – és ez már önmagában is veszélyes leegyszerűsítés – közötti erőviszonyok továbbra is kiegyensúlyozottak, ha az ország egészét nézzük. Mindkét oldal ellentmondásos politikai platformon áll, különösen ha saját, magyar érdekeinket nézzük, hiszen a magyar kisebbség helyzetének alakukása szempontjából a korábbi rezsim pozitívabb volt, mint amit most várhatunk.

Tudjuk ugyan, hogy az eltérő álláspontoknak vajmi kevés köze van a magyar kisebbséghez, hanem a probléma szinte kizárólag az orosz kisebbséggel kapcsolatos kérdések miatt merül fel, de mintegy „járulékos rombolásként” a hatása a magyarokra is jelentős – és adott esetben negatív.

Az ukrajnai belső helyzetnek a „magyar kérdés”, persze csak igen kis jelentőségű eleme, de általánosságban a kisebbségek jogainak tiszteletben tartása már sokkal jelentősebb – különösen egy olyan reménybeli ukrajnai kormányzat számára, amely közeledni kíván Európához.

A nagy kérdések azonban ettől különböznek. Az igazi dilemma, hogy konszolidálódik-e az új hatalom, és a konszolidáció kiterjed-e Ukrajna egész területére. Hogyan reagál erre az ilyen jellegű konszolidációban egyáltalán nem érdekelt Oroszország, képes lesz-e Európa (az Európai Unió) lépést tartani a fejleményekkel? Merthogy eddig az EU csak kullogott az események után. Nem volt képes sokkal többre, mint az unalomig ismételgetni, hogy véget kell vetni a vérontásnak. Ebben, természetesen, igaza volt, de a megállapodás, amelyet az EU-külügyminiszterek kitárgyaltak, elkésett, az eredmény: túl kevés, túl későn. Ez a megállapodás ma már halott, de az EU továbbra is ezt ismételgeti mint megoldást, pedig világos, hogy ennek ma már nincs realitása. A Majdan nem fog kiegyezni Janukoviccsal.

Más kérdés, hogy a kialakuló új felállásban kinek, milyen szerepe lesz. Janukovicsnak valószínűleg nem jut hely benne, de az embereinek igen. S a volt ellenzék se makulátlan, kezdve Timosenkóval. A legnagyobb veszély talán az, hogy a narancsos forradalom utáni helyzet fog megismétlődni, ahol az erőviszonyok zavarosak, nem lesz stabilitás, hiszen még a hatalmat megdöntő erők sem egységesek, nem is beszélve a régi hatalom, főként gazdasági pozíciókkal bíró elemeiről – lásd még oligarchák. És fennmarad a megosztottság Ukrajna két része, Nyugat és Kelet közt.

Viszonylag tiszta és stabil helyzetet eredményezhetne egy cseh–szlovák típusú megoldás. Ez egyelőre senki számára nem tűnik elfogadhatónak, mégis számos előnye lenne. Kielégíthetné Oroszországot és olyan állam jönne létre Ukrajna nyugati felén, amely integrálható az Európai Unióba. A dolgok kedvező alakulása esetén két, viszonylag stabil és sikeres állam jöhetne létre.

Ezt a forgatókönyvet még korai reális alternatívaként beállítani. Lehet, hogy előbb még lényegesen rosszabbodnia kell a helyzetnek, hogy komoly lehetőségként merüljön fel. Még az is lehet – bár nehéz elképzelni –, hogy Ukrajna jelenlegi formájában is megtalálja azt a hatalmi és gazdasági kompromisszumot, amely lehetővé teszi a politikai és utána a gazdasági stabilizációt, feltéve, ha a „Nyugat” ezt teljes erőbedobással támogatja és végre megtanulja, hogyan kell Oroszországot kezelni. De ha ez nem történik meg, akkor a helyzet könnyen a megosztás irányába fejlődhet, akár spontán módon is. Ukrajna egységét ma (még) célszerűnek látszik támogatni és fennmaradását segíteni, de emlékezzünk a jugoszláv eseményekre: addig harcoltunk Jugoszlávia egységéért, amíg ki nem törtek a véres háborúk. Nem kellene hagyni, hogy az események idáig fejlődjenek.

* A szerző a Demokratikus Átalakulásért Intézet (ICDT) elnöke.

 

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.