Egy orvos a kamarai küldöttgyűlés legitimitásáról

A MOK 27 ezer orvos érdekképviseleti szervezete, jelenleg a tagság kötelező. A tagok választott képviselőiken (küldötteken) keresztül gyakorolják jogaikat a küldöttközgyűlésen. Elméletileg. Tekintsük át a gyakorlatot! Az országos küldöttek száma 337, ebből 194-en vettek részt a legutóbbi ülésen. A gyűlés előtti napokban e-mailben kértem a MOK országos szervétől a küldöttekhez eljuttatott anyag átküldését, de Éger István elnök válasza szerint ez nem nyilvános.

Amennyiben a küldöttgyűlés napirendi pontjai és az előterjesztések nem nyilvánosak, az országos küldöttek vajon hogyan tudták azt a kamarai tagokkal megvitatni? Hogyan terjeszthet elő egy orvosi kamarai tag véleményt a legfőbb, küldöttgyűlés elé kerülő ügyekben, ha azt sem tudhatja, mik azok? Talán személyesen, a gyűlésen? Sajnos ez sem volt járható út, ugyanis a küldöttek úgy döntöttek, hogy az ülés zártkörű. Vagyis 150 küldött kizárt 27 ezer orvost a kamarai gyűlésről, és olyan döntéseket hozott, amelyek a teljes tagságot érintik. A tagság tehát kizárólag utólag értesülhet mindenről, ami történik. Fizess, hallgass, és távozz! Ez volna a jelszó? Ez volna a demokrácia? Ez volna az érdekképviselet?

Joggal merülhet fel a legfontosabb kérdés: legitimnek tekinthető-e a MOK elnöksége és küldöttgyűlése ? Nos, az alapszabály szerint igen. De amennyiben a gyűlés anyaga nem nyilvános a tagság számára, és személyesen sem lehet jelen, esélye sincs valódi képviseletre. Ebben az esetben a lehetősége is kizárt annak, hogy a küldöttek valójában a tagságot képviseljék, csak saját nevükben szavazhattak. Így tehát Éger István MOK elnöki meghosszabbítása mögött a teljes tagság töredéke (150 ember) áll valójában.

Bízom benne, hogy a törvényes felügyeletet gyakorló miniszter semmissé nyilvánítja ezt az ülést, mélyen elgondolkozik az orvostársadalom apátiáján, és jelentős változtatásokat eszközöl az alapszabályban vagy az egészségügyi kamarai törvényben.

Úgy gondolom, a közvélemény számára fontos üzenet a valódi támogatottság ismerete, mivel a MOK vezetői rendszeresen megnyilvánulnak a médiában. Amennyiben Éger István elnököt vagy társait nyilatkozni hallják, kérem, a fenti számok mindig jussanak eszükbe!

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.