A Szerk.: Őszöd

Ha úgy volt, ahogy az Alkotmányvédelmi Hivatal által tegnap nyilvánossá tett jelentések írják, abba bele kell borzongani. Alig foghatjuk fel – vagy úgy sem. Ha nem úgy volt, akkor végképp minden okunk megvan rá, hogy elveszettnek érezzük magunkat saját hazánkban.

Ha úgy volt, akkor az őszödi beszédet 2006 őszén nem ellopták, lehallgatták vagy éppen kiszivárogtatták, hanem balról egy hordóból rázúdították a nyilvánosságra. A titkosszolgálati jelentés, amelyet 2009-ben zártak le, kizárja a lehetőségét, hogy az MSZP-ből került ki a felvétel, és eljut odáig, hogy az akkori miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc tudtával és közreműködésével buktatták le az MSZP akkori elnökét, Gyurcsány Ferencet.

A cél az lett volna, hogy eltereljék a figyelmet a megszorító intézkedésekről, illetve érzékeltessék ezek okát. A jelentés szénfeketére satírozott sorokkal érzékeltetett hosszú láncot mutat be, amelyen a politikai döntés végigfutott, mígnem az utóbbi évtizedünket alapvetően átalakító folyamatot indított el. A baloldal azóta sem tud magához térni. A történet, amely a jelentésből kikerekedik, oly hibátlanul ostoba, viszont jól időzített, hogy gyanút is kelt.

Az még csak a nem e célra rendelt titkosszolgálatok választási ajándéka lenne a kormánynak, hogy mindezt a vizsgálat lezárulta után négy és fél évvel, de éppen az új kampányban terítik ki. Az egyetlen hivatkozott hiteles forrás, a jól azonosítható Guevara célszemély pedig történetesen már nem él. Ha azonban úgy volt, ahogy a jelentés írja, Gyurcsány Ferenc olyan dermesztő hibát követett el, amely megmagyarázza az utána következő összeomlást. Ha viszont nem, akkor ő következik. Többször jelezte, tudja, mi történt. El kell mondania.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.