Hargitai Miklós: Orbán bűnrossz üzlete

Varga Mihály gazdasági miniszter – bár korábban ígéretet tett rá – nem vitte be a parlament utolsó ülésnapján a honatyák elé a paksi paktumhoz kapcsolódó hitelmegállapodást. Hogy olcsó lesz-e a paksi áram, arra nézve továbbra is csak remények és ígéretek állnak szemben vázlatos, de a drágaságot bizonyító kalkulációkkal. A kormány minden erővel igyekszik megakadályozni, hogy az Országgyűlés és a közvélemény a kérdést egyértelműen eldöntő információkhoz jusson – a számok azt valószínűsítik, hogy nem véletlenül.

A két új, 1000 megawattos paksi blokk – amennyiben hihetünk a kormányzati állításoknak – nettó áron, az elengedhetetlen csatlakozó beruházások (és a hulladékkezelésnek az építéssel összemérhető költségei) nélkül, 3600 milliárd forintba kerül majd. Egy megawattnyi áramtermelő kapacitást tehát 1,8 milliárd forintért veszünk, ebből kellene kitermelni – Orbán Viktor magyarázata szerint – a térség legolcsóbb áramárát, illetve a hosszú távú rezsicsökkentést.

Az a gyanúnk, hogy a miniszterelnök saját korábbi, nagyon határozott állításával szemben („ha az ország pénzéről van szó, rossz üzletet nem kötök”) alaposan elszámította magát. A legutóbbi idők magyarországi megújulóenergia-beruházásai egységnyi energiatermelő kapacitására vetítve mind-mind szignifikánsan (olykor egy teljes nagyságrenddel) olcsóbbak voltak, mint amennyiből ő atomerőművet vett nekünk az oroszoktól.

A 2013 novemberében átadott pécsi biomassza-erőmű esetében 340 millió forintért, a mosonszolnoki szélerőműtől mindössze 187 millióért – a most körvonalazódó paksi ár alig egytizedéért! –, a szegedi naperőműtől (amelyet meglehetősen furcsa körülmények között, a legdrágább árajánlattal építhetett meg az Orbán vejét is az igazgatósági tagjai között tudó egykori Közgép-leánycég) 900 millióért kapott a befektető és/vagy az ország egy megawattnyi kapacitást, azaz ezek az összegek állnak szemben a Paks II.-nél minimálisan szükséges 1,8 milliárddal.

A fenti adatok azt bizonyítják, hogy a magyar miniszterelnök bűnrossz üzletet kötött Putyinnal. Mert igaz ugyan, hogy a nap nem süt ránk állandóan, és a szél sem fúj mindig, de biomasszából és geotermikus energiából kimeríthetetlenek a készleteink, és még az Orbán-kormány energiastratégiája szerint sem az egyetlen telephelyen megduplázott atomerőmű, hanem a sokféle energiaforrásra alapozó decentralizált energiarendszer garantálja a legbiztonságosabb energiaellátást.

Ráadásul forint-fillérre végigszámolt forgatókönyvek vannak – nemcsak a Greenpeace-től, hanem a Corvinus egyetem energiagazdasági kutatóközpontjától és az erősen kormányközeli Századvégtől is – arról, hogy a Paks II. kényelmesen kiváltható lenne megújulókkal és energiahatékonyság-növeléssel. Vagyis nagyon drágán vásároltunk egy nagy környezeti és politikai kockázatú, minimum kérdéses megtérülésű atomprojektet Orbán Viktor egyszemélyi döntése nyomán, pedig lett volna sokkal olcsóbb alternatíva.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.