Varga György: Fel Tsut

Régi nevén – az egykori Magyar Köztársaságban – Felcsút; község Fejér megye bácskai járásában. 2010 óta az országban, sőt egész Európában – ez a centrális erőtér: innen sugározzák a világ dekadenciában vergődő régióiba a felvilágosult politikai-gazdasági unortodoxiát. Ez a névváltoztatás magyarázata, ami egyben utalás a felfelé történő ívelésre; az új név dinamikus, van benne bizonyos emelkedettség és mozgósító hatás. Nem csodálom, hogy a Nomen est Omen Nemzeti Névváltoztatási Törzs tizenkét perces heves vitát követően döntött a névváltoztatásról. A Felcsút ugyanis provinciálisnak hangzik, és a külföldi könnyebben megbírkózik a Ts-sel, mint a cs-vel.

A térség különleges státusza az egykori domíniumokra emlékeztet: része a Birodalomnak, de önálló államapparátussal rendelkezik. Kvázi állam az államban. A mintegy 22 négyzetkilométeren elterülő és nem egészen 2 ezer lakost számláló térség az utóbbi években vált ismertté világszerte. Fel Tsut a birodalmi korona ékköve. Az itt tapasztalt fejlődés üteme meghaladja az Öböl-országokét, a gazdagodás és vagyongyarapodás túlszárnyalja a kaliforniai Szilícium-völgy zseniális feltaláló vállalkozóinak szárnyalását. A pénzügyi és az azt követő globális gazdasági válság pusztító viharai kellemes fuvallattá szelídültek, mire Fel Tsut határához értek. Miközben a birodalom recesszióba süllyedt, ez a kivételes térség alig győzte visszafogni szárnyaló fejlődésének iramát.

Nem vitás, Fel Tsut sokkal jobban teljesít, mint a Birodalom. Kétségtelen tény: ezt a települést különleges tehetséggel megáldott emberek lakják. Egyesek tudni vélik, hogy zsenialitásuk és innovatív képességük messze meghaladja az egykori alkimistákét. Egyik-másik polgár rejtélyesnek tűnő meggazdagodása révén kiérdemelte a doctor illuminatissimus címet. Tény, hogy Fel Tsut a hazai innováció fellegvára. Sokan szeretnének szert tenni arra a titokban tartott know-how-ra, amelynek birtokában ez a birodalomban egyedülálló virulencia kialakulhatott. Nem kell rosszra gondolni; itt minden a polgári áldozatvállalás, az önkéntes adományok és a civil alapítványok áldásos tevékenységének – ja, nem mellékesen az adóalapból leírható vállalati kegyeleti hozzájárulások – gyümölcse. És még valami: az a kivételes képesség és tudás, amellyel a nyílt és kemény versengés hazai terepén a mindenre vállalkozó és az önzetlen kockázatvállalástól sem visszariadó helybéli potentátok elindulnak a bizonytalan kimenetelű pályázatokon – és mit ad isten, előfordul, hogy nyernek! S ha mégis akadna olyan polgára Fel Tsutnak, aki pályázat nélkül is kap –bocsánat: nem kap, hanem elnyer –mondjuk egy szerény darabka földet vagy erdőséget, az csak annak a bizonyítéka, hogy itt ily módon is győzhet a megfellebbezhetetlen igazság és az esélyegyenlőség. A Birodalom csak a háláját fejezte ki a békeidőkben békemenetekben való részvételért azzal a gesztussal, hogy átvállalta – mármint az adófizető polgárok terhére –az amúgy körültekintően gazdálkodó térség évek óta jegelt, egyébként Gyurcsány miatt felgyülemlett sokmilliós adósságát. Lám, így is lehet rezsit csökkenteni!

Fel Tsut népét a szolidaritás erős szálai kapcsolják össze. Ügyelnek arra, hogy a lakosság lehetőleg ne keveredjék a Birodalom térségükön kívüli népeivel. A házasságok – bizonyos házasságok – is ennek a lokális összetartozásnak a jegyében köttetnek. Ez mindenesetre javítja a térség demográfiai kilátásait, és elejét veszi annak, hogy a fáradságos munka eredményeként felhalmozott családi vagyonok valamelyik birodalmi bankba – off shore – kerüljenek. Biztonságosabb helyük van az itteni Rezsi téren lévő Lutri Takarékszövetkezetben. A kultúrára is áldoznak. Az irodalmi művekben is gazdag közösségi könyvtár legérdekesebb része a különtermekben őrzött és 80 évre titkosított Telekkönyvtár.

Fel Tsut az eddig elmondottak alapján érthető módon féltve őrzi határait. Az ismeretlen vagy meghívó nélkül érkező jövevényeket barátságos fogadóbizottság várja a község kapujában, gondosan kijelölve a szabad mozgás határait. A látogatók mozgásáról filmfelvétel készül. Szerintük ez a megbecsülés jele és a belépők biztonságát szolgáló díjmentes szolgáltatás. Egyébként igazuk van, jó óvatosnak lenni. Ez az önvédelmi eljárás azonban meglehetősen költségesnek bizonyult, és a nemkívánatos elemek behatolását sem igazán tudta megakadályozni, Fel Tsut helytartója ezért úgy döntött, hogy bevezeti az általános vízumkényszert. Megtehetik, mert a kétharmadon belül nekik háromharmaduk van. A beutazási engedélyt interneten és/vagy levélben lehet kérelmezni az utazás céljának megjelölésével. Budapestiek csak személyesen terjeszthetik elő beutazási kérelmüket a Celldömölkön lévő 235. számú Nemzeti Trafik mellett működő Canossa Travel Nemzeti Irodában. Az ellenzéki pártok képviselői 10 ezer dollár óvadék lefizetése mellett kísérletet tehetnek az utazási okmányok megszerzésére az évente két alkalommal nyitva tartó No Way Nemzeti Utazási Irodában. Az EU, az Amerikai Egyesült Államok, valamint az IMF, a Világbank és az OECD vezető tisztségviselői a No Return Travel Agency pekingi vagy moszkvai irodáiban folyamodhatnak legfeljebb 24 órás tartózkodásra jogosító beutazási engedélyért. Őket a Fel Tsut határában lévő Hotel MaTolcsyban helyezik el a Magyar Kamatláb pincelakosztályában. A vízumkényszer nem vonatkozik a birodalmi párt, a Terrorelhárító Egység, a Művészeti Akadémia, az MLSZ, továbbá a Békemenet azon tagjaira, akik legalább három, harcos békemenetben való részvételüket tudják igazolni. Könnyített eljárásban juthatnak vízumhoz az örmények elleni csatákban kimagasló érdemeket szerzett azeri polgárok. Az új utazási rendeletek szerint Fel Tsutra szellemi termék bevitele tilos. Ez nem vonatkozik a Nemzeti Együttműködés szövegére és az Alaptörvényre.

Fel Tsut az immár megvalósult munkaalapú gazdaság és társadalom letéteményese. A gazdasági, társadalmi és erkölcsi válsággal küszködő Európa csak azért nem követhette a magyar utat, mert híján volt a különleges lelkialkattal, kivételes tehetséggel, félázsiai történelmi és kulturális hagyományokkal rendelkező magyar embereknek. De ez most megváltozik! A keresztényi értékeket sutba dobó Európa vonzereje következtében rohamosan fogy a Birodalom népessége, és egyszer csak elérkezünk egy olyan ponthoz, amikor Fel Tsut lesz maga a Birodalom… Ezt csak megerősíti a nagy illuzionistának az a sokat sejtető jóslata, miszerint „Sok minden fog még történni Felcsúton”. (2014. február 2.)

A szerző újságíró

 

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.