Az újrakezdés ajánlata

Az elmúlt hetek emlékezetpolitikai vitái közepette, derekas küzdelmében az EMIH és a Mazsihisz történelmi ajánlatot tett a magyar társadalom egészét képviselni hivatott kormánynak. Az ajánlat így szól: a vészkorszak hetvenedik évfordulóján ne csak a veszteségről beszéljünk, amit a magyar zsidóság – és az egész magyar társadalom – elszenvedett. Ne csak a magyar állami diszkriminációra, a deportálásokért viselt felelősségre, a döntően passzívan szemlélő, illetve a félmillió elhurcolt és meggyilkolt polgártárs vagyonából részesedett korabeli magyar társadalomra emlékezzünk.

Az ajánlat úgy szól: beszéljünk és tanuljunk a közös történelem szívderítőbb pillanataiból is: a befogadásról, az együttélésről, az emancipációról, a polgárosodásról, a modernizációról, a kultúrateremtésről; arról, ami formálta a magyarságot és a zsidóságot egyaránt; arról, ami hozzájárult a magyar vidék fejlődéséhez, és ami megalkotta többek között a modern metropolist: Budapestet.

A veszteség is jobban érzékelhető, ha szemléletessé válik: mi az, ami odaveszett.

Az Együttélés Házának ajánlata lehetséges kiutat jelent a viaskodó, szinte csak a nézetkülönbségekre és a fájdalmakra koncentráló jelenből, a válságból, a bizonytalan kimenetelű, átpolitizált, sokak által elutasított Sorsok Háza-tervből. Mert a magyar–zsidó közös történelem múzeumában – melyhez hasonló Berlinben egy évtizede áll, és most születik Varsóban – ugyan beszélni kellene a numerus claususról, a zsidótörvényekről, a munkaszolgálatról és a vészkorszakról, de a felelősséggel való szembesítés mellett az együttélésről mint lehetőségről is, ami a múlt példája nyomán a jövő mintája is lehet.

E múzeumban beszélhetnénk a méltóságteljes életről, az együttműködésről és a kölcsönös előnyökről is. Pozitív, több gyökérből táplálkozó identitásról, mely nem feledi a szenvedést és a halált, de az önazonosságban értéket, kreatív teremtőerőt és nem stigmát talál. Beszélhetnénk az életről, mely volt és újra lehet még, melynek része az emlékezés, de a bibliai parancsolat szellemében része a jövőbe tekintés is: „Eléd helyeztem az életet és a halált, az áldást és az átkot. És válaszd az életet”.

Amire zsidóságnak és magyarságnak, s e két sokat szenvedett közösség közötti minden lehetséges árnyalatnak, egyaránt igen nagy szüksége van.

A szerző író, a Szombat főszerkesztője

 

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.