Varga G. Gábor: A méltóság ára

Minthogy kinőttem már a naiv ficsúr koromból, nem gondolkodom hosszasan azon, miként veszi magának a bátorságot két parlamenti képviselő ahhoz, hogy zászlókkal szórakozzon, még ha az az EU hivatalos lobogója is, s most nem égették el, „csak” kilopták az ülésteremből, és előbb az utcára dobták, majd a mellékhelyiségbe száműzték. Meglepődésre okom úgysincs, tudván, a szóban forgó képviselők egyike a Jobbik színeiben veszi fel a fizetését, másikuk pedig az akciót követően a mentéjében azon erőlködött, hogy a kamerának sikerüljön prezentálnia egyetlen értelmes magyar mondatot.

„Bátorságuk, bevállalósságuk” legfeljebb csak azért ejt gondolkodóba, mert Gaudi-Nagy Tamás azon nyomban úgy érezte, jogászilag kell megvédenie az akciót, s máris magyarázni kezdte, hogy a ház szabályainak megfelelően az uniós zászlónak semmi helye a Parlamentben, következésképpen ő csak joghelyreállító tevékenységet gyakorolt. A vécés elhelyezést nem indokolta, bizonyosan csak kiugrott egy dologra zászlóval a kézben, s ott felejtette azt az akció egy pontján.

Eszembe jut ugyanakkor, hogy a Sándor-palotán zászlóakciójukkal Paks ellen tiltakozó PM-es aktivistákat nemes egyszerűséggel leterroristázták a kormánypárti méltatók, majd amikor e párt képviselői narancssárga lufikat eregettek az utolsó ülésnapon, a teremőr arra találta figyelmeztetni őket, hogy a demonstráció terrorcselekménnyé minősül át, ha kipukkannak a léggömbök, az épp elnöklő Jakab István pedig mégoly komolysággal részletezte, hogy veszélyes a képviselők egészségére, ha a lámpák belobbannak a luftballonok miatt. Utóbb kiderült, hogy ez a cselekmény súlyosan sérti az Országgyűlés méltóságát, így néhány százezer forintos büntetést ér. Ahogyan a középső ujj felemelése, a trafikmutyi ellen magasba emelt transzparensek és a bömbivel való szirénázás is.

Gaudi-Nagy és Lenhardt képviselő akciója után persze okkal kérdezhetjük meg Kövér László elnök urat, a lehető legnagyobb tisztelettel, hogy álláspontja szerint mennyit is ér az Országgyűlés méltósága. Mennyi az ára, házelnök úr? Minthogy a 2003. április 12-énMagyarország Európai Unióhoz való csatlakozása ügyében megtartott országos népszavazás eredményes volt, és az érvényesen szavazó választópolgárok 83,76 százaléka támogatta a belépést, az unió zászlajának egy képviselő általi, ilyen suttyó paraszt módon való meggyalázása az Országgyűlés épületében, Kövér László szerint a véleménynyilvánítás kereteibe még éppen belefér, vagy ha nem, arányosan mekkora büntetés jár érte?

Az, hogy máig nem hallottunk a „díszmagyarok” büntetéséről, talán meg is adta a választ. Pedig még egy esetleges büntetés is filléres tétel párttársaik több ezer eurós európai parlamenti képviselői tiszteletdíjához képest, amit a nagy EU-ellenesség ellenére csak felvesznek Brüsszelben.

Gaudi-Nagy a prédával
Gaudi-Nagy a prédával
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.